live scores


powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Όταν τα συναισθήματα οδηγούν στο φαγητό

Πανίσχυρα συναισθήματα συχνά καθορίζουν το πότε, το πόσο αλλά και το τι τρώμε, ανεξάρτητα από το αν πραγματικά πεινάμε. Για να τα ελέγξουμε όμως θα πρέπει πρώτα να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε.Όλες έχουμε καταφύγει αρκετές φορές στο ψυγείο ύστερα από έναν καβγά με τον σύντροφό μας ή μια δύσκολη μέρα στο γραφείο. Για κάποιες από εμάς το φαγητό είναι η πιο αυτόματη ανταπόκριση σε συναισθήματα όπως η απογοήτευση, ο θυμός, η θλίψη ή ακόμα και η χαρά ή ο πιο εύκολος (αλλά όχι και αποτελεσματικός) τρόπος να διαχειριστούμε το άγχος, την ανία, τα προβλήματα.
Τροφή και διάθεση
Ορισμένες ουσίες στις τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να επηρεάσουν τη χημική σύσταση του εγκεφάλου και κατά συνέπεια τη διάθεσή μας. Έτσι κάποια τρόφιμα αλλάζουν την παραγωγή ή απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών, των χημικών αγγελιοφόρων που μεταφέρουν πληροφορίες (όπως «έχω χορτάσει» ή «νιώθω εκνευρισμό») από το ένα νεύρο στο άλλο. Το φαγητό λοιπόν μπορεί να επιδράσει στη συναισθηματική μας διάθεση συνήθως μειώνοντας την ευερεθιστότητα και αυξάνοντας την ηρεμία. Γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες και χαμηλά σε λιπαρά επιτρέπουν την εισχώρηση της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο, που δρα ως πρόδρομος της σεροτονίνης, η οποία είναι η ορμόνη της καλής διάθεσης.
Ορισμένες τροφές, από την άλλη, μπορεί να έχουν εθιστικές ιδιότητες λόγω των συνδέσεων που κάνουμε. Για παράδειγμα, όταν τρώμε ελκυστικές στη γεύση τροφές, όπως σοκολάτα ή παγωτό, ο οργανισμός μας εκκρίνει σε μικρή ποσότητα ορμόνες που βελτιώνουν τη διάθεση, κάτι που ενισχύει την προτίμηση για αυτές τις τροφές.
Γεμίζοντας το κενό
Η κατανάλωση τροφής μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας από δυσάρεστα συναισθήματα ή καταστάσεις, αφού όταν τρώμε οι σκέψεις εστιάζουν στην ευχάριστη γεύση της τροφής. Αυτό ωστόσο είναι προσωρινό και δεν λύνει κανένα πρόβλημα.
Το φαγητό για κάποιους είναι ένας απεγνωσμένος τρόπος να γεμίσουν το κενό που πολλές φορές νιώθουν μέσα τους. Φυσικά όσο και ό,τι κι αν φάνε το κενό αυτό δεν γεμίζει γιατί δεν έχει σχέση με το φαγητό αλλά με τον τομέα της ζωής τους που είναι προβληματικός. Εκεί πρέπει να εστιάσουν και εκεί πιθανόν χρειάζεται να κάνουν αλλαγές ώστε να μην χρειάζονται πλέον το φαγητό σαν μέσο ανακούφισης.
Από την άλλη, όταν υπερκαταναλώνουμε φαγητό, η προσοχή μας στρέφεται στην ανησυχία για το βάρος μας, πράγμα που με τη σειρά του προκαλεί συναισθήματα ενοχής. Είναι αρκετά συνηθισμένο, εξάλλου, άτομα που τρώνε για λάθους λόγους να οδηγούνται στην αύξηση βάρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: