live scores


powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Εκδήλωση στη Νέα Υόρκη για τους Έλληνες στα Σκόπια





Η επίσημη Ελλάδα μπορεί να... σφυρίζει αδιάφορα, αλλά οι ομογενείς των ΗΠΑ, ανέλαβαν πρωτοβουλία να φέρουν στην επιφάνεια ένα ζήτημα «ταμπού», για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Για πρώτη φορά, ομογενειακές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων που ζουν στην ΠΓΔΜ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, έξω από τη μόνιμη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη Παμμακεδονική, την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και το Κυπριακό Δίκτυο Δράσης, ενώ στηρίζεται από Αμερικάνους ακτιβιστές. Στόχος η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΠΓΔΜ.

Στην ανακοίνωση των διοργανωτών γίνεται λόγος, για «πολιτιστική γενοκτονία που υπέστη η ιστορικά θεμελιωμένη Ελληνική Κοινότητα στην ΠΓΔΜ», ενώ στόχος είναι να ερευνηθεί η κατάσταση των Ελλήνων στην ΠΓΔΜ, από το Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του State Department και η άρνηση παροχής στους Έλληνες της χώρας της ελληνικής τους ταυτότητας και ιθαγένειας από τις εκεί αρχές.

«Ούτε ένας Έλληνας στην ΠΓΔΜ» λέει το ΥΠΕΞ

Για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν υπάρχει ούτε ένας ελληνικής καταγωγής πολίτης στην ΠΓΔΜ. Στο site της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στα «ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ» υπάρχει αναλυτικός πίνακας με την πληθυσμιακή κατανομή του απόδημου Ελληνισμού στις χώρες της Ευρώπης, από την οποία απουσιάζει κάθε αναφορά στην ΠΓΔΜ.

Αυτό που δεν βλέπει η Ελλάδα, βλέπει η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, που κάνει λόγο για ύπαρξη 422 «ΕΛΛΗΝΩΝ» (Greeks) καθώς και 9.695 «ΒΛΑΧΩΝ» (Aromanians).

H Wikipedia υπογραμμίζει πως τα πληθυσμιακά στοιχεία που παραθέτει για την ΠΓΔΜ, προέρχονται από την απογραφή του 2002 καθώς και εκτιμήσεις από τη δημοσίευση του παγκόσμιου Factbook της CIA.

Η «ΖΟΥΓΛΑ» στους Έλληνες της ΠΓΔΜ

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η εκπομπή «Ζούγκλα» είχε προβάλλει ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στις πόλεις Μπίτολα και Πρίλεπ της ΠΓΔΜ, όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός κατοίκων, ελληνικής καταγωγής.

Στην εκπομπή τότε, είχαν μιλήσει ο Θανάσης Στεργίου και η Κατερίνα Βίδα, που με δική τους πρωτοβουλία λειτουργούν φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας. Ο πρόεδρος των Σαρακατσάνων Σκοπίων, Δημήτρης Αποστόλου, ζήτησε υποστήριξη από την επίσημη Ελλάδα, ενώ ο Νίκος Κωνσταντινίδης, από τη Ρέσνα, μίλησε για τους γηγενείς ελληνόβλαχους που παρά τις δυσκολίες, παραμένουν πιστοί στις ρίζες

Δεν υπάρχουν σχόλια: