live scores


powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Αλβανικά ΜΑΤ κατά ομογενών στη Νίβιτσα


Στους δρόμους βρίσκονται για έβδομη συνεχή ημέρα, οι κάτοικοι της Νίβιτσας στη Βόρειο Ήπειρο, διαμαρτυρόμενοι για τις αλβανικές μεθοδεύσεις, που αποσκοπούν στην υφαρπαγή των ιδιοκτησιών τους.
Η αλβανική αστυνομία, άσκησε βία κατά ηλικιωμένων κατοίκων, ενώ προχώρησε σε συλλήψεις τεσσάρων Ελλήνων, ανάμεσά τους και του κοινοτάρχη Κλεομένη Μπαντζάρη, με την κατηγορία : «αντίσταση κατά της αρχής».
Στο παραθαλάσσιο χωριό, με τη φημισμένη παραλία της Κακομαίας, ισχυρή είναι τις τελευταίες μέρες η παρουσία της αλβανικής αστυνομίας, αφοί οι κάτοικοι, εμποδίζουν σκαφτικά μηχανήματα να ξεκινήσουν χωματουργικές εργασίες, σε εκτάσεις που τους ανήκουν.
Πρόσφατα η αλβανική κυβέρνηση, παραχώρησε αυθαίρετα και καταχρηστικά ιδιωτικές εκτάσεις στην εταιρεία «RIVIERA», που επιδιώκει να κατασκευάσει τουριστικό συγκρότημα στην περιοχή.
Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, η «RIVIERA» συνδέεται με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της κόρης του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα... Η παραθαλάσσια περιοχή της Κακομαίας αποτελεί «φιλέτο» για αλβανικές και ξένες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
Όπως αναφέρουν οι Έλληνες κάτοικοι της Νίβιτσας, οι ίδιοι δεν είναι αντίθετοι στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής τους, αλλά είναι αντίθετοι στην παράνομη καταπάτηση των περιουσιών τους, με μεθοδεύσεις που θυμίζουν σκοτεινές εποχές της σύγχρονης αλβανικής ιστορίας.
Και πριν από τέσσερα χρόνια, το χωριό είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ κατοίκων και αλβανικής αστυνομίας. Τότε είχε συλληφθεί ο τότε κοινοτάρχης και σημερινός έπαρχος Βλαδίμηρος Κουμής.
Μέχρι και σήμερα, καμία επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Την Παρασκευή (28/11) η «Ένωση Χειμαρριωτών» ενημέρωσε Έλληνες και Αλβανούς δημοσιογράφους για τα δρώμενα στη Νίβιτσα, ενώ για το απόγευμα της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αλβανική πρεσβεία στη Φιλοθέη.«Ο αγώνας των κατοίκων της Νίβιτσας, είναι αγώνας όλων των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών. Ζητάμε την συμπαράσταση του ελληνικού λαού στο σύνολό του. Η βία και η σκληρότητα των αλβανικών δυνάμεων καταστολής απέναντι στους γέροντες και τις γερόντισσες που αντιστέκονται δεν πρέπει να περάσει έτσι» δήλωσε στη zougla.gr ο πρόεδρος της «Ένωσης Χειμαρριωτών» Φρ. Μπελέρης.
Η θέση της «Ομόνοιας»
Με υπόμνημα προς τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ελληνικής βουλής η «Ομόνοια», το κόμμα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, σημειώνει για το ζήτημα των περιουσιών : «Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται το φαινόμενο, τα αλβανικά δικαστήρια να δικαιώνουν υποτιθέμενους απογόνους Αλβανών τσιφλικάδων, οι οποίοι με ύπουλες μεθοδεύσεις και πλαστά έγγραφα διεκδικούν τεράστιες εκτάσεις γης σε όλες τις περιοχές – επαρχίες της ελληνικής μειονότητας. Ούτε λίγο ούτε πολύ λοιπόν, η Αλβανία, προσπαθεί να αποκόψει τους Έλληνες της περιοχής από τη γη τους, ή αλλιώς, το σημαντικότερο στοιχείο για τη συνέχεια του Ελληνισμού στα εκεί πατρογονικά τους εδάφη».