live scores


powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Αντί να «φρενάρουν» τις εισπρακτικές εταιρείες, τις εξασφαλίζουν

Μάλλον να κατοχυρώσει αντί να «περιορίσει» τις εισπρακτικές εταιρείες θα καταφέρει το νέο νομοσχέδιο που οριστικοποιεί την περίοδο αυτή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι θα απαγορεύει από τις εταιρείες αυτές την εισπρακτική λειτουργία, που έτσι κι αλλιώς απαγορευόταν και σήμερα. Οι εταιρείες αυτές θα μπορούν εφεξής να ενημερώνουν μόνο τους δανειολήπτες για την καθυστέρηση των οφειλών τους.Δεν καθορίζεται ωστόσο περιορισμός στις μεθόδους που χρησιμοποιούν στα πλαίσια αυτής της… ενημέρωσης.Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μητρώο των εταιρειών αυτών. Οι εταιρείες θα πιστοποιούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης και θα ελέγχονται για τη λειτουργία τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι, όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν. Οι σχετικές διατάξεις ενέχουν τον κίνδυνο δημιουργίας ενός ακόμη κλειστού επαγγέλματος, στο οποίο, για να ενταχθεί κάποιος νέος, θα πρέπει να περάσει από
τα «σαράντα κύματα» του πολιτικού συστήματος και της γραφειοκρατίας.
Ωστόσο, επιβάλλεται όλες οι συνομιλίες μεταξύ της εταιρείας και του δανειολήπτη να καταγράφονται κατόπιν ενημέρωσης και του δανειολήπτη. Τα ακουστικά αρχεία θα βρίσκονται στη διάθεση του υπουργείου Ανάπτυξης για κάθε ενδεχόμενο έλεγχο. Ο υπάλληλος της εταιρείας, ο οποίος θα καλεί για να ενημερώσει για καθυστέρηση οφειλής, θα πρέπει πριν ενημερώσει, να δίνει το ονοματεπώνυμό του, την επωνυμία της εταιρείας και τον αριθμό μητρώου της. Για τους οφειλέτες και ιδιαίτερα τους επωνύμους υπάρχει ο φόβος η όποια αντίδρασή τους να βγει στον αέρα, από κάποιο ΜΜΕ, αφού στα σχετικά στοιχεία θα έχουν πρόσβαση περισσότεροι άνθρωποι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή αλυσίδες λιανικής πώλησης, οι οποίες θα συνεργάζονται με μη πιστοποιημένες εταιρείες ενημέρωσης θα απειλούνται με πρόστιμα από 1.500 έως και 1.000.000 ευρώ.Το νομοσχέδιο θα δοθεί μέσα στην εβδομάδα για 10ήμερη διαβούλευση με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο της ψήφισής του από τη Βουλή.Ο αριθμός των εισπρακτικών εταιρειών είναι επισήμως άγνωστος. Έρευνες δίνουν αριθμούς που κυμαίνονται από 80 έως και 105. Το ίδιο και ο τζίρος τους. Κάποιοι μιλούν για 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, άλλοι για 120 εκ. ευρώ το χρόνο.
Από την πλευρά της ΟΤΟΕ, τονίστηκε ότι είναι αντίθετη με τη λειτουργία αυτών των εταιρειών, γιατί υποκαθιστούν μέρος των αρμοδιοτήτων του τραπεζικού επαγγέλματος και κυρίως γιατί εφαρμόζουν μια ξένη, αντισυμβατική και παράνομη πρακτική είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, που τορπιλίζει την εμπιστοσύνη και την καλή πίστη μεταξύ τραπεζών και συναλλασσόμενου κοινού, ασκεί ψυχολογικές πιέσεις, διαπομπεύοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διασύροντας την κοινωνική και οικονομική ζωή των δανειοληπτών των τραπεζών, αφού οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν απόρρητα προσωπικά δεδομένα.Για όλους αυτούς τους λόγους, η ΟΤΟΕ ζήτησε την απαγόρευση της λειτουργίας αυτών των εταιρειών, τονίζοντας στον υπουργό Ανάπτυξης την πλήρη και κάθετη αντίθεσή της.
Ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κατάργησης αυτών των εταιρειών

2 σχόλια:

gatodiakritikos είπε...

Σιγά που θα υπήρχε δυνατότητα κατάργησης. Στην Ελλάδα ζούμε. Όλα πωλούνται κι όλα αγοράζονται. Για ακόμη μια φορά μας πουλάν φυκια για μεταξωτές κορδέλες...

OI.METHISTANES είπε...

MIA ZWI ETSI MAS EHOYN..AFOY VAZOYME PRWTA TA KOMATA KAI META TA DIKAIOMATA MAS..AS XIPNISOYME KAPOIA STIGMI NA TOYS DOSOYME NA KATALAVOYN OTI PREPEI NA YPIRETOYN TOYS POLITES ..GI AYTO TOYS PSIFISE O LAOS..