live scores


powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Τα παιδιά του 2050 θα ζουν 150 χρόνια

Τα μονοπάτια που θα μας προσφέρουν (πολλά ακόμη) χρόνια ζωής δεν είναι πλέον δύσβατα, μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων χρόνων. Και μάλιστα, εκτός από μακροζωία μπορούν να δώσουν στον άνθρωπο και καλή ποιότητα υγείας, όπως έδειξαν τα πειράματα που έγιναν.Για παράδειγμα, μία Iσπανίδα βιολόγος απέδειξε ότι το ελιξίριο της αιώνιας νεότητας δεν ανήκει πια στην κατηγορία των ουτοπικών ονείρων! Η Μαρία Μπλάσκο παρουσίασε τον Δεκέμβριο του 2008 τα ποντίκια-μαθουσάλες, που δημιούργησε στο εργαστήριό της και τα οποία είναι αποτέλεσμα της πολυετούς μελέτης της στα τελομερή. Πρόκειται για τις μεγάλες αλληλουχίες που επιμηκύνουν κάθε χρωμόσωμα και για τα οποία ξέρουμε ότι λειτουργούν ως μοριακά ρολόγια των κυττάρων.
Μάλιστα, σε κάθε διαίρεση των κυττάρων χάνουν σε μήκος μέχρι που τελικά φτάνουν σε ένα μίνιμουμ μέγεθος, το οποίο προκαλεί τον θάνατο του κυττάρου. Ακολουθεί ένα φαινόμενο ντόμινο κατά το οποίο, μετά το κύτταρο, πεθαίνει το όργανο και τέλος ολόκληρος ο οργανισμός. Αυτός είναι και ο μηχανισμός της γήρανσης. Στον άνθρωπο η διαδικασία της φθοράς αρχίζει έπειτα από 60 με 100 διαιρέσεις του κυττάρου. Το μόνο που σώζει τα τελομερή είναι ένα ένζυμο, το οποίο παράγεται από τα μητρικά κύτταρα των γαμετών, η τελομεράση. Οταν ανακαλύφθηκε αυτό, πολλοί ερευνητές βάλθηκαν να διαπιστώνουν τι θα γινόταν αν προκαλούσαν την παραγωγή τελομεράσης σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού.Αυτό επιχείρησε και η Μπλάσκο με τα ποντίκια της. Πρώτα όμως, έπρεπε να βγάλει από τη μέση ένα σημαντικό εμπόδιο, αυτό του καρκίνου, αφού η τελομεράση παράγεται σε μεγάλες ποσότητες από τα κακοήθη καρκινικά κύτταρα. Γι’ αυτό αποφάσισε να πειραματιστεί σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που ήταν ιδιαίτερα ανθεκτικά σε όλες τις μορφές καρκίνου. Ετσι, διαπίστωσε ότι αυξάνοντας την τελομεράση, προέκυψε επιβράδυνση της σμίκρυνσης των τελομέρων, ιδίως στα επιθηλιακά κύτταρα, δηλαδή εκείνα του δέρματος και των τοιχωμάτων των οργάνων. Αποτέλεσμα ήταν τα κύτταρα και κατά συνέπεια τα όργανα, αλλά και ο οργανισμός των ποντικιών, να κερδίζουν 40% περισσότερη ζωή!Βέβαια, η εφαρμογή αυτής της διαδικασίας στον άνθρωπο ακόμη ενέχει πολλούς κινδύνους. Οπως και να ’χει πάντως, ο δρόμος προς την αιώνια ζωή φαίνεται ότι δεν περνάει μόνον από τα μονοπάτια των χρωμοσωμάτων.
Ενα άλλο πιο πολλά υποσχόμενο «μονοπάτι» δείχνει να είναι το γονίδιο SirtΙ, που μόλις ανακάλυψαν οι επιστήμονες -και πάλι στα ποντίκια. Σε περίοδο έλλειψης τροφής ξεκινάει η παραγωγή πρωτεϊνών που ωθούν τον μεταβολισμό να κάψει τα αποθέματα λίπους, επιφέροντας όμως επιπλέον και μακροβιότητα αλλά και καλή υγεία.
Μια ομάδα Σουηδών ερευνητών ανακάλυψε ότι τα μιτοχόνδρια παίζουν επίσης ρόλο στη γήρανση. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η ανακάλυψη του βιολόγου Αλμούτ Νεμπέλ στο Πανεπιστήμιο του Κιέλ στη Γερμανία, ο οποίος εντόπισε αυτό που κάποιοι ονόμασαν «γονίδιο της μακροζωίας», το Foxo3a. Από έρευνα που έκανε σε 388 αιωνόβιους Γερμανούς, διαπίστωσε ότι μια συγκεκριμένη εκδοχή του συγκεκριμένου γονιδίου είναι πιο συχνή στους πολύ γηραιούς ανθρώπους σε σύγκριση με τους νέους.
Θα ζουν 150 χρόνια τα παιδιά του 2050!
Από την κούρσα για την επίτευξη της μακροβιότητας, αν όχι της αθανασίας, φαίνεται ότι θα επωφεληθούν περισσότερο τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι τα παιδιά που θα γεννηθούν προς το 2050 θα φτάνουν τα 150 χρόνια ζωής. Κάποιοι δε είναι ακόμα πιο αισιόδοξοι. Ο βιογεροντολόγος Ομπρεϊ ντε Γκρέι ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ ένα πρότζεκτ που στόχο έχει να επιτύχει οι άνθρωποι να φτάνουν στην ηλικία των 1.000 ετών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: