live scores


powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Υποβρύχιο ρομπότ μετρά τη στάθμη των θαλασσών

Σημαντικά στοιχεία για την πορεία της στάθμης της θάλασσας φέρνει στο φως ένα υποβρύχιο-ρομπότ, με την ονομασία Pine Island Glacier, που ταξίδεψε κάτω από το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής.
Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του υποβρυχίου μήκους επτά μέτρων που εντάσσεται στο πλαίσιο προγράμματος που έχουν εκπονήσει από κοινού οι ΗΠΑ με τη Βρετανία.
«Καθώς γνωρίζουμε ελάχιστα για τη συμπεριφορά των στρωμάτων πάγου, με την εν λόγω έρευνα πιστεύουμε ότι θα κάνουμε ένα βήμα προς την καλύτερη κατανόηση της επίδρασης που έχουν τα στρώματα πάγου στη στάθμη της θάλασσας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Σταν Γιάκομπς, κορυφαίος Αμερικανός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.
Η στάθμη της θάλασσας του πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί έως και κατά πέντε μέτρα εάν λιώσουν οι πάγοι της Δυτικής Ανταρκτικής όπου βρίσκεται το Pine Island Glacier. Οι ειδικοί επιστήμονες ανησυχούν ότι οι κλιματικές αλλαγές θα εντείνουν την τήξη των πάγων.Το Pine Island glacier είναι η ταχύτατα κινούμενη μάζα πάγου της Ανταρκτικής και η πλεύση του στη θάλασσα επιταχύνεται διαρκώς. Προσθέτει στη θάλασσα περισσότερο νερό από τον ποταμό Ρήνο και υπολογίζεται ότι συμβάλλει κατά 0.25 mm ετησίως στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: