live scores


powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Απειλή για την ανθρώπινη υγεία η ρύπανση της Μεσογείου

Απειλή για την ανθρώπινη υγεία αποτελεί η ρύπανση της Μεσογείου, καθώς ήδη στα ευρωπαϊκά της παράλια έχουν εντοπιστεί αρκετοί ιοί, όπως ο ιός της πολυομυελίτιδας και της ο ιός της ηπατίτιδας Α'. Η Μεσόγειος, που είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα της γης, δέχεται υψηλό ρυπαντικό φορείο και απειλείται άμεσα από τις κλιματικές αλλαγές, οι οποίες με την αύξηση της θερμοκρασίας και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ευνοούν τη διασπορά ασθενειών (όπως πχ η ελονοσία) σε περιοχές όπου φυσιολογικά δεν εμφανίζονταν.
Αυτά προκύπτουν από έρευνα επιστημόνων του Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, που παρουσιάζεται στο 5ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
«Οι κίνδυνοι για την υγεία προέρχονται κυρίως από την άμεση επαφή με το νερό της θάλασσας και επομένως με όλους τους βλαπτικούς παράγοντες που αυτό περιέχει, όπως τα διάφορα συστατικά του πετρελαίου και άλλες χημικές ενώσεις, λιπάσματα και φυτοφάρμακα, αλλά από τη βρώση θαλασσινών που έχουν έρθει σε επαφή με τους ίδιους παράγοντες ή είναι φορείς κάποιων παθογόνων μικροβίων», αναφέρεται στην έρευνα, η οποία διενεργήθηκε προκειμένου να εξεταστεί η ρύπανση και η μόλυνση της Μεσογείου, η επίδραση των κλιματικών αλλαγών στο θαλάσσιο περιβάλλον και οι συνέπειες αυτών στην ανθρώπινη υγεία.Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Μεσόγειος είναι από τις πιο ρυπασμένες θάλασσες, αφού μεταξύ 1977 και 2007 δέχτηκε περίπου 321.000 τόνους πετρελαιοειδών και πολλές χιλιάδες τόνους λυμάτων με χημικές ενώσεις, βαρέα μέταλλα, PCBs (πολυχλωριωμένα διφαινύλια ή κλοφέν) DDT.
«Οι κλιματικές αλλαγές και η μετακίνηση των πληθυσμών προβλέπεται πως θα προκαλέσουν και αλλαγές στην κατανομή και εμφάνιση ασθενειών. Έτσι, είναι πιθανό η περίοδος της γρίπης να εξαπλωθεί σε όλο το έτος εξαιτίας της εξαφάνισης των εποχών και η ελονοσία να παρουσιάσει βορειότερη κατανομή», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: