live scores


powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Δολοφονίες λύκων σε όλη την Ελλάδα

Καταγγελία για ομαδικές δολοφονίες λύκων σε όλη την Ελλάδα από ασυνείδητους, οι οποίοι μάλιστα δεν διστάζουν να… φωτογραφίζονται με τα «τρόπαιά» τους, κάνει η μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος “Αρκτούρος”.
Αφορμή για την καταγγελία ήταν ένα ανώνυμο ηλεκτρονικό μήνυμα που δέχτηκε η οργάνωση στις 5 Φεβρουαρίου και συνοδευόταν από σχετική φωτογραφία:
«Ήμουν στο Καρπενήσι το σαββατοκύριακο και βρήκα αυτή τη φωτογραφία! Γνώρισα επίσης και κάποιον που μου έλεγε με καμάρι και τρελό κέφι πως από πέρυσι έχει σκοτώσει 12 λύκους!!! Και δεν είναι ο μόνος που τους κυνηγάει!!! Ολόκληρη γενοκτονία!!! Ψάξτε στα χωριά Κερασοχώρι, Κρέντη και Λημέρι. Δεν ξέρω αν γίνεται κάτι σ' αυτήν την περίπτωση αλλά είπα να σας στο στείλω έτσι κι αλλιώς! Υ.Γ. Στην επισυναπτόμενη φωτογραφία είναι 4 λύκοι που δεν συμπεριλαμβάνονται στους 12 παραπάνω!!! Έλεος.» έγραφε το email.Ο «Αρκτούρος», που είχε δεχτεί ανάλογες καταγγελίες πολλές φορές, χωρίς όμως να μπορεί να ταυτοποιήσει τον δράστη και την περιοχή, υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, επισυνάπτοντας τη φωτογραφία ως αποδεικτικό στοιχείο.Παράλληλα, όμως, η οργάνωση είχε πληροφορίες και για τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων με σκοπό την εξόντωση λύκων στο δήμο Περάσματος του νομού Φλώρινας αλλά και τη Βόρεια Εύβοια και τα Γρεβενά:
«Όλα τα παραπάνω περιστατικά αποδεικνύουν την ελλιπή φύλαξη της υπαίθρου παρά τη διοικητική λειτουργία της θηροφυλακής και της αγροφυλακής. Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων παρά τη συγκεκριμένη στόχευση και χρήση της έχει καταστροφικά αποτελέσματα και θύματα σε πολλά και σημαντικά είδη της άγριας πανίδας που τρέφονται και ζουν στους ίδιους βιοτόπους» επισημαίνει ο «Αρκτούρος».
Στην Ελλάδα, ο λύκος έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα «τρωτό» είδος με πρώτη προτεραιότητα προστασίας από τον 39ο παράλληλο και νότια (νοητή γραμμή, στο χάρτη, που βρίσκεται η πόλη της Λαμίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: