live scores


powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Διπλό πακέτο νέων φόρων

Αφαίμαξη 3,3 δισ.ευρώ,με νέους φόρους,έκτακτες εισφορές και περικοπές δαπανών, ετοιμάζει η κυβέρνηση για φέτος,όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ.Γ.Παπαθανασίου,ενώ θα υπάρξει και συνέχεια το 2010 με πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα 1,7 δισ.ευρώ.O κ.Παπαθανασίου δήλωσε μετά τη συνεδρίαση χθες του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας στο Λουξεμβούργο ότι διαβεβαίωσε τους εταίρους πως "είναι απόφαση της κυβέρνησης... να πετύχει τον στόχο για έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ φέτος και κάτω από 3% του ΑΕΠ το 2010".
Δεδομένου ότι το έλλειμμα ήταν πέρυσι 5% του ΑΕΠ και προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φτάσει και πάλι φέτος το 5,1%,παρά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, απομένει μια απόσταση 1,3%-1,4% του ΑΕΠ να καλυφθεί,δηλαδή περίπου 3,3 δισ.ευρώ,για να μειωθεί το έλλειμμα φέτος στο 3,7%.Για περαιτέρω μείωση κατά 0,7% του ΑΕΠ πρέπει να εξοικονομηθούν 1,7 δισ.ευρώ.Σύνολο,δηλαδή στη διετία 5 δισ.
Ο κ.Παπαθανασίου είπε στους υπουργούς της ευρωζώνης,σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου χθες,ότι "φέτος τον Ιούνιο,δηλαδή τις επόμενες εβδομάδες,θα κάνουμε μια αποτίμηση της κατάστασης".Και πρόσθεσε:"Εφόσον χρειασθεί,θα ανακοινώσουμε μέτρα για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς και στη συνέχεια,στον προϋπολογισμό του 2010-εν όψει και της υποχρέωσής μας βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος να υποβάλουμε έκθεση μέχρι τις 24 Οκτωβρίουθα προβλέπουμε ώστε το έλλειμμα να είναι μικρότερο από 3% του ΑΕΠ".
Το 2010,εξάλλου,η κυβέρνηση σχεδιάζει,σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών της,να προχωρήσει και σε επώδυνα διαρθρωτικά μέτρα,όπως η επανεξέταση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων που εκκρεμεί εδώ και έναν χρόνο,καθώς και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που χρονίζει από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Ιούνιο και Οκτώβριο
Ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει με την επιβολή ενός διπλού πακέτου,με πρώτη δόση τον Ιούνιο και δεύτερη τον Οκτώβριο,με στόχο να συγκεντρώσει ένα μεγάλο ποσό.Τα 5 δισ.ευρώ,ωστόσο,δείχνουν υπερβολικά φιλόδοξος στόχος,καθώς μάλιστα η οικονομία βρίσκεται σε πορεία καθόδου και άρα δύσκολα εξασφαλίζονται πρόσθετα έσοδα.Τους πρώτους τέσσερις μήνες τα έσοδα σημείωσαν μηδενική αύξηση έναντι μέσου ετήσιου στόχου για αύξηση 14,7%.Έτσι,δεδομένου ότι και άλλες χώρες διολισθαίνουν σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος,είναι πιθανό η κυβέρνηση να επαναφέρει το αίτημα της τριετίας,αντί για διετία,κατά την οποία θα επιχειρήσει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ.Αυτό,όμως-αν γίνει-δεν θα γίνει πριν από το φθινόπωρο.Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ.Παπαθανασίου επισήμανε χθες πως μέσα στο 2009 οι 20 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.Ήδη,αυτή τη στιγμή βρίσκονται 6,μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το πρώτο πακέτο μέτρων τις επόμενες εβδομάδες και το δεύτερο τον Οκτώβριο,εν όψει του προϋπολογισμού του 2010, σταθμίζοντας το βάρος του καθενός,ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις.Πάντως,το κύριο βάρος των εισπρακτικών μέτρων θα πέσει στο 2009,όπως διεμήνυαν χθες αρμόδια υψηλόβαθμα στελέχη,ενώ το 2010 η έμφαση θα δοθεί στα διαρθρωτικά μέτρα.
Τα μέτρα άμεσης προτεραιότητας
ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ που θεωρούνται άμεσης προτεραιότητας είναι τα εξής:
1.Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα,που μπορεί να αποδώσει από 450 έως 900 εκατ.ευρώ,ανάλογα με το αν το ποσοστό της αύξησης θα είναι 10% ή 20%.
2.Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και στα ποτά.
3.Αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας.
4.Επιβολή φόρου στα καρτοκινητά.
5.Επέκταση της ρύθμισης για την αυτοπεραίωση με αύξηση του ορίου τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων,για την υπαγωγή σ΄ αυτήν,από τις 300.000 στις 500.000-600.000 ευρώ.Επίσης εξετάζεται η επέκταση της ρύθμισης της περαίωσης και για τη χρήση του 2007.
Οι ημιυπαίθριοι
Ανοιχτό παραμένει το θέμα της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων που θα αποδώσουν υψηλά έσοδα, της τάξης του 1 δισ.ευρώ,αλλά θα είναι εφάπαξ,δηλαδή το 2010 θα χρειασθεί να βρεθεί άλλη πηγή να τα υποκαταστήσει.
Σε πιο μεσοπρόθεσμη βάση εξετάζονται τα εξής μέτρα:
● Κατάργηση φοροαπαλλαγών διαφόρων κατηγοριών,που κοστίζουν στον προϋπολογισμό 7 δισ.ευρώ ετησίως.
● Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης πολλών εισοδημάτων και ένταξή τους στη φορολογία κλίμακας, δηλαδή στον υψηλό συντελεστή.
● Αύξηση του ΕΤΑΚ ή αντικατάσταση του συντελεστή με προοδευτικό,επαναφέροντας ουσιαστικά τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
● Πάγωμα μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για μία ακόμη χρονιά.
Βουτιά πληθωρισμού στο 0,5% τον ΜάιοΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων 41 ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο ενώ συνεχίζεται η κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής.Πρόκειται για δύο χαρακτηριστικούς δείκτες της τροχιάς ύφεσης στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή,σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία,διαμορφώθηκε τον Μάιο στο 0,5%,στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1968 λόγω κυρίως της υποχώρησης σε σχέση με πέρυσι των τιμών των καυσίμων,της μείωσης των τιμών των αυτοκινήτων και των τηλεπικοινωνιακών τελών.Ειδικότερα,ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% λόγω:
● Της μείωσης κατά 7,1% των τιμών στην ομάδα προϊόντων και υπηρεσιών μεταφορών.Η μείωση αυτή οφείλεται στην πτώση των τιμών κυρίως της βενζίνης και στη μείωση των τιμών των αυτοκινήτων λόγω της μείωσης των τελών ταξινόμησης.Η τιμή της βενζίνης μειώθηκε κατά 18,2% στο δωδεκάμηνο Μαΐου 2008-Μαΐου 2009 ενώ οι τιμές των αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 10,3%.
● Της μείωσης κατά 3,9% (των προϊόντων και υπηρεσιών στέγασης).Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην πτώση κατά 36,4% της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
● Της μείωσης κατά 0,7% των τιμών τηλεπικοινωνιών λόγω κυρίως της μείωσης κατά 1% των τιμών στις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και των τιμών στις υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
Οι παραπάνω μειώσεις αντιστάθμισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις σημαντικές αυξήσεις τιμών που σημειώθηκαν κυρίως σε τρόφιμα,στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα τσιγάρα.Για παράδειγμα,η τιμή των νωπών λαχανικών αυξήθηκε κατά 22,8%,του ρυζιού κατά 9,5%,των προϊόντων καπνού κατά 6,5% και του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 6,5%.
Πάνω από 1 ευρώ το λίτρο για οκτώ στα δέκα πρατήριαΣε τιμές πάνω από το ένα ευρώ το λίτρο πωλεί πλέον την αμόλυβδη βενζίνη σχεδόν το 80%των πρατηρίων της χώρας.Η τιμή της βενζίνης έσπασε το φράγμα του ενός ευρώ το λίτρο πανελλαδικά,για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2008,χωρίς να αποκλείεται οι αυξήσεις να συνεχιστούν καθώς εδώ και εβδομάδες γίνεται ένα διεθνές ράλι τιμών.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οκτώ στα δέκα πρατήρια όλης της χώρας (σε 42 από τους 52συνολικά νομούς) πωλούν πλέον την αμόλυβδη πάνω από το ένα ευρώ το λίτρο,έπειτα και από τη νέα άνοδο που σημείωσε την εβδομάδα που πέρασε.Η μέση τιμή της βενζίνης ανήλθε στο 1,003 ευρώ ανά λίτρο έναντι 99,5 λεπτών της τελευταίας τιμοληψίας,ενώ από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχει ακριβύνει κατά περίπου 20 λεπτά το λίτρο,σε ποσοστό 24%.Ακριβότερες περιοχές είναι το Ρέθυμνο,όπου η τιμή της αμόλυβδης έφτασε στο 1,116 ευρώ,τα Χανιά,το Λασίθι,οι Κυκλάδες και η Κέρκυρα.
Τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ αυτού του συνεχιζόμενου ράλι σχετίζονται με την παράδοση των τελευταίων ετών που θέλει τις διεθνείς τιμές της βενζίνης να αυξάνονται με γοργό ρυθμό από τα μέσα Μαΐου μέχρι και τα τέλη Ιουλίου λόγω της τουριστικής περιόδου στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.Δείγμα ότι οι αυξήσεις των διεθνών τιμών ακόμη δεν έχουν περάσει εξ ολοκλήρου στην εγχώρια αγορά,είναι τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης,σύμφωνα με τα οποία σε σχέση με τον μέσο όρο του τελευταίου μήνα,η διεθνής τιμή της αμόλυβδη έχει αυξηθεί κατά 17,42%.Στο ίδιο διάστημα η τιμή πώλησης των διυλιστηρίων προς τις εταιρείες έχει αυξηθεί μόνο κατά 4,31%,λόγω βέβαια και του ακριβότερου ευρώ έναντι του δολαρίου.Από το ποσοστό αυτό,στη λιανική έχει περάσει ένα ακόμη μικρότερο τμήμα,της τάξης του 3,88%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: