live scores


powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Το στρες "γκριζάρει'' τα μαλλιά

Αν ψάχνετε την αιτία για αυτές τις γκρίζες τρίχες,που έχουν αυξηθεί ενοχλητικά τελευταία,ίσως πρέπει να αναζητήσετε τον ένοχο στο στρες.Πέρα από το άγχος της καθημερινότητας,όμως,Ιάπωνες επιστήμονες επισημαίνουν τον καθοριστικό ρόλο που παίζει το στρες,που υφίσταται ο οργανισμός από τα χημικά και την ακτινοβολία και είναι γνωστό ως «γονοτοξικό στρες».
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο ανακάλυψαν ότι το "γονοτοξικό άγχος",που συνδέεται με βλάβες στο DNA,προκαλεί την εξάντληση των βλαστικών κυττάρων,που παράγουν χρωστική και τελικά το γκριζάρισμα των μαλλιών με το πέρασμα του χρόνου. Οτιδήποτε μπορεί να περιορίσει το άγχος,μπορεί να εμποδίσει το γκριζάρισμα των μαλλιών,σύμφωνα με τους επιστήμονες.
"Το DNA των κυττάρων δέχεται συνεχή επίθεση από εξωγενείς και ενδογενείς επιζήμιους παράγοντες,όπως οι μεταλλαξιογόνες χημικές ουσίες,οι υπεριώδεις ακτίνες και η ιονίζουσα ακτινοβολία",δήλωσε η καθηγήτρια Ιατρικής και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας,Emi Nishimura."Υπολογίζεται ότι ένα μόνο κύτταρο ενός θηλαστικού μπορεί να προσβληθεί από 100.000 πιθανούς παράγοντες την ημέρα.Ωστόσο τα κύτταρα έχουν τρόπους να αποκαταστήσουν τo καταστρεμμένο DNA."
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια,που όπως οι άνθρωποι έχουν την τάση να «γκριζάρουν» όσο μεγαλώνουν.Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι διάφοροι γονοτοξικοί παράγοντες,όπως η ακτινοβολία (π.χ. οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου), συγκεκριμένες χημικές ουσίες που μολύνουν το περιβάλλον,καθώς και φάρμακα της χημειοθεραπείας,βλάπτουν το DNA των βλαστικών μελανοκυττάρων,που είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση του μαύρου χρώματος της τρίχας.Το αποτέλεσμα είναι τα βλαστικά μελανοκύτταρα να ωριμάζουν πρόωρα και να χάνουν την ικανότητά αναγέννησής τους και τελικά τα μαλλιά να "γκριζάρουν".
Το γονοτοξικό στρες επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό σωρευτικά και προκελεί τη γήρανση.Μένει να αποδειχθεί αν η επίδρασή του είναι το ίδιο άμεση και σέ άλλα μέρη του σώματος όπως στο τριχωτό της κεφαλής.
Οι επιστήμονες πάντως δίνουν έμφαση και σε μία άλλη πτυχή της έρευνας.Ο Ντέιβιντ Φίσερ,ογκολόγος στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ,δηλώνει χαρακτηριστικά:«Είναι λογικό να μην πετάμε από τη χαρά μας βλέποντας τα μαλλιά μας να γκριζάρουν,ωστόσο η νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί το γκριζάρισμα να λειτουργεί και προστατευτικά,αφού επιτρέπει στο σώμα να απαλλάσσεται από δυνητικά επικίνδυνα κύτταρα με βλάβες στο DNA τους,εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο τον πολλαπλασιασμό τους».Με λίγα λόγια μπορεί η ανακάλυψη αυτή να ανοίξει το δρόμο για την αντιμετώπιση πιο σοβαρών παθήσεων που προκαλούνται από το γονοτοξικό στρες,όπως είναι ο καρκίνος του δέρματος και το μελάνωμα.
Θα μπορούσε ακόμη να αποτελέσει το πρώτο βήμα για να βρουν οι επιστήμονες τρόπους να αποτρέψουν το γκριζάρισμα των μαλλιών μέσω της τροποποίησης της αντίδρασης του οργανισμού στις βλάβες του DNA των κυττάρων.
Ο Ντέιβιντ Φίσερ τονίζει παράλληλα ότι στόχος των ερευνητών είναι να μπορέσουν σύντομα να απαντήσουν με σιγουριά για το ρόλο που παίζει το συναισθηματικό στρες στο γκριζάρισμα,κάτι που μέχρι σημερα δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: