Περίπου 400 τόνους τρόφιμα, ακατάλληλα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία,"μπλόκαραν" κατά τη διαδικασία εισαγωγής τους στη χώρα μας,οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτ. Χατζηγάκης τα αγροτικά προϊόντα που δεσμεύτηκαν στα σύνορα και δεν επετράπη η εισαγωγή τους από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, προέρχονται κυρίως από τρίτες χώρες και είναι τα εξής:
. 48.000 κιλά λεμόνια από Αργεντινή λόγω μετασυλλεκτικών σήψεων.
· 44.000 κιλά σταφίδα για οξοποίηση από Πακιστάν λόγω εντομολογικής προσβολής.
· 25.420 κιλά αραχίδες από Αργεντινή λόγω ύπαρξης αφλατοξινών πέρα των επιτρεπόμενων ορίων.
· 21.130 κιλά ζάχαρη από Μαυρίκιο λόγω ποιοτικής υποβάθμισης (εμποτισμός με υγρό).
· 20.303 κιλά αμυγδαλόψιχα από Η.Π.Α. λόγω ύπαρξης αφλατοξινών πέρα των επιτρεπόμενων ορίων.
· 17.010 κιλά καλαμποκάλευρο από Η.Π.Α. λόγω μη εγκεκριμένης γενετικής τροποποίησης.
· 14.976 κιλά αραχίδες από Κίνα λόγω λήξης πιστοποιητικού υγείας.
· 8.100 κιλά κανέλα από Ινδονησία λόγω υπερβολικής υγρασίας και μετασυλλεκτικών προσβολών.
· 7.500 κιλά αραχίδες με κέλυφος από Κίνα λόγω ύπαρξης αφλατοξινών πέρα των επιτρεπόμενων ορίων.
· 2.980 κιλά σπόροι πεπονιού από Νιγηρία λόγω ύπαρξης αφλατοξινών πέρα των επιτρεπόμενων ορίων.
· 1.125 κιλά κράκερς από Λίβανο λόγω εντομολογικής προσβολής.
· 500 κιλά σπόροι Ογκμπόνο από Νιγηρία λόγω ύπαρξης αφλατοξινών πέρα των επιτρεπόμενων ορίων.
· 126.220 κιλά ιχθυέλαιο από Χιλή λόγω λήξης της ημερομηνίας καταναλώσεως.
· 24.000 κιλά φιλέτα ψαριών καταψυγμένα από Βιετνάμ λόγω μικροβιακής προσβολής (listeria).
· 22.000 κιλά ιχθυοτροφές από Ισραήλ λόγω αλλοίωσης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (ευρωτίαση).
· 16.842 κιλά κονσέρβες κρέατος από Βραζιλία λόγω μη αναγραφής ημερομηνίας λήξης.
· 14.019 κιλά μαλακόστρακα κατεψυγμένα από Βιετνάμ λόγω μικροβιακής προσβολής (Salmonella).
· 7.670 κιλά μαλακόστρακα κατεψυγμένα από Ινδονησία λόγω μη ταυτοποίησης του προϊόντος.
· 12.810 κιλά κονσέρβες βοδινού κρέατος από Βραζιλία λόγω παρασιτικής προσβολής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου