live scores


powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Αρχηγοί με συμπτώματα γρίπης

Η γρίπη μπορεί να μην πολιορκεί ακόμη την Ελλάδα,ο πυρετός της,όμως,απλώνεται ήδη στην πολιτική σκηνή,με την κυβέρνηση να στρέφεται ολοκληρωτικά στην αντιμετώπιση του ιού Η1Ν1,που αποτελεί πια ζήτημα αιχμής.
Το νέο σύνθημα που εκπέμπει το μέγαρο Μαξίμου είναι «πάνω απ' όλα η υγεία».Και βεβαίως,πέρα από την πραγματική διάσταση του προβλήματος,εξυπηρετεί και άλλες σκοπιμότητες:περιθωριοποιεί τα σενάρια περί ανασχηματισμού και εκλογών,μεταφέροντας το ενδιαφέρον σε ένα πεδίο όπου εκείνη θα μπορεί να πράττει,ενώ η αντιπολίτευση θα μπορεί μόνο να ενίσταται.
*«Η γρίπη μπορεί να ξαναδώσει στον Κ.Καραμανλή την πρωτοβουλία των κινήσεων», αισιοδοξούν τώρα κυβερνητικοί παράγοντες, «και μάλιστα ύστερα από...πάσα του Γ. Παπανδρέου».Πράγματι,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να αναδείξει το ζήτημα του νέου ιού και σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό τόνισε την ανησυχία του για την ετοιμότητα του κράτους.
*Η κυβέρνηση έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και έκτοτε ακολούθησε κινητοποίηση,παραγγελίες εμβολίων, συσκέψεις επί συσκέψεων και η παρουσίαση του εθνικού σχεδίου δράσης (Ρεπορτάζ σελ.6-7),που μόλις επικαιροποιήθηκε.Πρόκειται για μέτρα που καταρτίστηκαν το 2003 για τον ιό SARS, εμπλουτίστηκαν το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εγκρίθηκαν σε υγειονομική άσκηση της Ε.Ε.το 2005.
Η προσαρμογή του σχεδίου στα νέα δεδομένα ήταν «εξαιρετικά απλή υπόθεση», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές,και χαρακτηρίζουν βεβιασμένη την επιλογή του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε καταγγελίες του.
*Αλλωστε,οι προβλέψεις που υπάρχουν στο υπουργείο μιλούν για πιθανή επιδημία στην Ελλάδα με διαφορά φάσης ενός ή δύο μηνών σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Αγγλία,για παράδειγμα,τοποθετείται στις αρχές του φθινοπώρου, νώ στην Ελλάδα θα καθυστερήσει μέχρι το Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.Μέχρι τότε η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος και η εμπειρία πλουσιότερη.
*Το τρέχον στοίχημα για το μέγαρο Μαξίμου είναι επικοινωνιακό,καθώς οι πρώτες μετρήσεις σε focus groups δείχνουν ότι οι πολίτες περιμένουν πρωτίστως ενημέρωση για τα συμπτώματα και τα μέτρα αυτοπροστασίας και στη συνέχεια,κάλυψη με εμβόλια και αντιιικά σκευάσματα.
*Ευρήματα που σπεύδει να αξιοποιήσει ο Κ.Καραμανλής,αλλά και ο «μετρ» της δημοσιότητας Δημ.Αβραμόπουλος,ο οποίος βλέπει την κρίση ως ευκαιρία για τη συνολική αναμόρφωση του ΕΣΥ,αλλά και ως πεδίο προσωπικής πολιτικής αποτελεσματικότητας.Κάτι που ήδη αποτυπώνεται στις έρευνες δημοφιλίας,ανεβάζοντας τα ποσοστά του υπουργού Υγείας.
*Πώς θα βρεθούν τα κονδύλια που χρειάζονται;«Με κάθε τρόπο»,είναι η απάντηση του Κ. Καραμανλή προς το οικονομικό επιτελείο, καθώς προβλέπει πως αν η πανδημία προσλάβει διαστάσεις,τότε θα μεταβληθούν και οι προτεραιότητες της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: