live scores


powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Πρέπει να χρησιμοποιείται ο στρατός στην πυρόσβεση;

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική ανακίνησαν εκ νέου το ζήτημα του αν είναι πολιτικά και ηθικά θεμιτό να χρησιμοποιείται ο στρατός στην κατάσβεση των πυρκαγιών.Υφίσταται έντονη διχογνωμία αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα,με σημαντικά επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές.Η πλευρά που τάσσεται κατά της χρησιμοποίησης των στρατιωτών για την πυρόσβεση επικαλείται κατά πρώτο λόγο τον κίνδυνο για τη ζωή των άπειρων φαντάρων που επιστρατεύονται για την πυρόσβεση, χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να προστατεύσουν τη ζωή τους,επιτελώντας παράλληλα το έργο τους.Ταυτόχρονα,αυτή η πλευρά εγείρει σημαντικά πολιτικά ζητήματα, κατακρίνοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης για εξεύρεση εύκολων λύσεων με τη χρήση του στρατού,τη στιγμή που το κράτος θα όφειλε να οργανώσει και να στελεχώσει τις αρμόδιες πυροσβεστικές υπηρεσίες.
Η αντίθετη άποψη,από την άλλη, που υποστηρίζει ότι ο στρατός πρέπει να χρησιμοποιείται στην πυρόσβεση, επικαλείται την τεράστια ανάγκη για επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό στις περιπτώσεις όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές.Κατ'επέκταση αυτή η πλευρά προτάσσει την επίτευξη της πυρόσβεσης έναντι οποιουδήποτε άλλου πολιτικού ζητήματος.Αναδημοσιεύουμε,στη συνέχεια,το σχόλιο που ανάρτησε σε προηγούμενο δημοσίευμα του tvxs,η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων - Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος»:
«ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΔΑΣΗ;
Νομίζουμε ότι δεν υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που να μην συγκλονίστηκε και να μην εξοργίστηκε ταυτόχρονα από την τεράστια καταστροφή της Αττικής.Δεν είναι μόνο η πρωτοφανή οικολογική καταστροφή που τρομάζει,αλλά κυρίως η συνειδητοποίηση ότι η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και της Ε.Ε.Δεν Απολογείται,δεν Σταματά…..
Δύο χρόνια μετά την καταστροφή της Πάρνηθας,της Πελοποννήσου και του Πηλίου η κυβέρνηση απέδειξε ότι είναι αποφασισμένη να θυσιάσει τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου στο βωμό του κέρδους.Το REAL ESTATE λοιπόν με την υπογραφή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου,του Βατοπεδίου και του συνόλου της εκκλησίας,αποτελεί το φόντο της αλυσίδας οικοπεδοφάγων-συνεταιρισμών ιδιοκτησίας γης-κατασκευαστικών εταιρειών-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-Τοπικής Αυτοδιοίκησης που με αιχμή του δόρατος το ρυθμιστικό σχέδιο του Σουφλιά επιχειρούν την τσιμεντοποίηση της Αττικής,την εμπορευματοποίηση της γης, χρησιμοποιώντας τους εμπρηστές ως εκτελεστές των σχεδίων εκμετάλλευσης της Πάρνηθας, του Υμηττού,της Πεντέλης,όλων των ακτών και βουνών.
Αυτή η πολιτική πάει χέρι χέρι με τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες,το πάγωμα των μισθών και των προσλήψεων.Η Ελλάδα μια χώρα (11) εκατομμυρίων κατοίκων προσμετρά 10000 χιλιάδες πυροσβέστες,όταν στη Γερμανία,ο αντίστοιχος αριθμός κυμαίνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες.
Τα κενά είναι τεράστια.Οι συνδικαλιστές πυροσβέστες καταγγέλλουν ότι «από το Πυροσβεστικό Σώμα λείπουν 3200 πυροσβέστες.Απαιτούνται 400 νέα οχήματα και αντί για αυτό αγοράστηκαν 200.Τα 350 οχήματα,το 30% του στόλου είναι παλιά. Το 10% είναι ηλικίας άνω των 20 ετών και είναι πλέον επικίνδυνα, ενώ δεν υπάρχουν κονδύλια για επισκευές.Ο διαγωνισμός για την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι σε εξέλιξη από το 2004.Τα 13 από τα 21 αεροσκάφη είναι ηλικίας 30-35 ετών και δε μπορούν να πετάξουν με θερμοκρασία άνω των 38 βαθμών.
Δηλαδή,την ίδια στιγμή που δίνονται 6,4 δις ευρώ για νέους εξοπλισμούς,συχνά άχρηστα όπλα,πλουτίζοντας ακόμη περισσότερο τον Κόκκαλη,το Μυτιληναίο και λοιπούς, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τη «διπλωματία των εξοπλισμών»,τα περισσότερα πυροσβεστικά είναι γερασμένα και τα υπόλοιπα πυροσβεστικά μέσα δεν επαρκούν.
Αν σε όλα αυτά προσθέσεις την ανικανότητα της κυβέρνησης,τον κακό σχεδιασμό, τη διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας,τις χωματερές μέσα στα δάση,τους διεφθαρμένους δημάρχους της διαπλοκής με τους οικοπεδοφάγους και τους εργολάβους καταλαβαίνεις γιατί φτάσαμε εδώ.
Ποιος θα μας σώσει λοιπόν;Να οι λύσεις!!!
«Η Ε.Ε.θα μας βοηθήσει».
Όμως ακόμη και οι πιο θερμοί οπαδοί της θα αισθάνονταν μια αμηχανία μαθαίνοντας ότι ολόκληρη Ε.Ε έχει μόλις δύο Canadair CL-215 διαθέσιμα για οποιοδήποτε κράτος μέλος αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Βλέπεις η Ε.Ε.έχει άλλες προτεραιότητες: να καταργήσει τα εργασιακά δικαιώματα, να οικοδομήσει την Ευρώπη Φρούριο εναντίον των μεταναστών,να φτιάξει ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ.
«Θα μας σώσουν οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ».
Είναι ο καινούργιος τρόπος,τα εθνικά κράτη και η Ε.Ε.,να εκμεταλλεύονται τους πολίτες τους.Η ευαισθησία και η διάθεση κοινωνικής προσφοράς του καθενός μας υφαρπάζονται από τις κυβερνήσεις και τους δημάρχους προκειμένου να καλύψουν τα τεράστια κενά προσωπικού, να μας βάλουν να κάνουμε αυτό που θα έπρεπε να έχουν προνοήσει και οργανώσει,χρηματοδοτούμενο από τους τεράστιους φόρους που τους καταβάλλουμε.
«Να εμπλακεί ο ΣΤΡΑΤΟΣ».
Είναι λογικό την στιγμή που ο άλλος καίγεται και προσπαθεί να σώσει οτιδήποτε και αν σώζετε, να ζητά απελπισμένος βοήθεια.Αυτή την κατάσταση εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση της ΝΔ,όπως και παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ.Ρίχνοντας αδίστακτα φαντάρους στις φλόγες όπως οι 300 Νεοσύλλεκτοι της Σειράς Αυγούστου 2009.
Λόγοι επικοινωνιακοί και ψηφοθηρικοί ώθησαν την κυβέρνηση της ΝΔ, συνεργασία με τον ομογάλακτο της αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο να οργανώσει την 4η μέρα της πυρκαγιάς τη μεταφορά της Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας από το Κιλκίς υπό την κάλυψη της κρατικής τηλεόρασης,με λεωφορεία,για να φτάσουν στην Αυλώνα το βράδυ και να χρησιμοποιηθούν στην κατάσβεση την 5η μέρα.Μπάχαλο…
Ο στρατός πρόσφερε υδροφόρες και ασθενοφόρα,ενέπλεξε τελικά 1832 μέλη του, ενώ δημοσίευσε ένα τεράστιο πρόγραμμα επιφυλακής μέσων,που έμεινε στα χαρτιά.Γιατί;
Πολλοί απλά όλοι γνωρίζουν ότι τα μεταφορικά ελικόπτερα CHINOOK έχουν κατασκευαστικό πρόβλημα,ενώ τα πεπαλαιωμένα Χιούι δεν προσφέρουν καμιά εμπιστοσύνη καθώς ευθύνονται για το θάνατο πολλών πληρωμάτων,λόγω πτώσης.
Όμως δημοσιεύματα αλλά και τοποθετήσεις κομμάτων απαιτούν την εμπλοκή του στρατού στην πυρόσβεση,τη φρούρηση των δασών και την αποκατάσταση των πυρόπληκτων.
Η άποψη μας είναι ότι ο Στρατός εξαιτίας των κινδύνων που περικλείει αυτή η συμμετοχή θα πρέπει να μείνει κλεισμένος στα στρατόπεδα.Οι κίνδυνοι σχετίζονται με την ακεραιότητα και την ζωή των φαντάρων,αλλά είναι κυρίως πολιτικοί.
Η κοινωνία μας πρέπει επιτέλους να κάνει μια επιλογή: να προτάξει τα κοινωνικά συμφέροντα και αγωνιστικά να επιβάλλει την περιφρούρηση τους.
Τα δάση πρέπει να προστατευτούν από την εμπορευματοποίηση,την ιδιωτικοποίηση,τον πλουτισμό ιδιωτών και εκκλησίας.
Πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις χιλιάδων δασοπυροσβεστών,να οργανωθεί η Δασική Υπηρεσία και να αποκτήσει πραγματικό ρόλο.
Να σταματήσουν όλες οι πολεμικές δαπάνες και να αγοραστούν τα κατάλληλα πυροσβεστικά μέσα.
ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα πρέπει να κλείσει τον στρατό πίσω από τις πύλες των στρατοπέδων.Η μη εμπλοκή του στρατού στην πολιτική ζωή ήταν μια τεράστια επιτυχία της Μεταπολίτευσης,μια ρωγμή στο πολιτικό μας σύστημα που κατοχύρωσε την κοινωνική απαίτηση για κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών,μακριά από την απειλή της στρατιωτικής παρέμβασης.
Σήμερα επιχειρείται η επιστροφή του στρατού.Όχι με την μορφή της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών,αλλά ως αντιμετώπιση των Έκτακτων Αναγκών και των Ασύμμετρων Απειλών. Φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε εναντίον της εξέγερσης του Δεκέμβρη,το φοιτητικό κίνημα,τις φωτιές στην Πελοπόννησο (2007) και σήμερα.
Με βάση αυτή τη λογική οι στρατευμένοι και οι Μισθοφόροι καλούνται να αναλάβουν διευρυμένα αστυνομικά καθήκοντα (εναντίον των μεταναστών,λαθρεμπόρων,φύλαξη δασών, Ολυμπιάδα 2004 κλπ),να συμμετέχουν στην καταστολή των κοινωνικών αγώνων και να γίνουν θύματα άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης από το κράτος με πρόσχημα «την έννοια της προσφοράς του πολίτη προς την πατρίδα».
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
http://diktiospartakos.blogspot.com »

Δεν υπάρχουν σχόλια: