live scores


powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Οι ανοιχτοχέρηδες του ΙΚΑ

Την τελευταία εβδομάδα το ΙΚΑ έχει μπει στο στόχαστρο της ειδησεογραφίας και όχι άδικα μετά τις αποκαλύψεις τόσο για τα υποδήματα των διαβητικών, που τους «ακρωτηριάζουν» επειδή η επιτροπή δεν εγκρίνει δαπάνη για τα ειδικά υποδήματα, όσο και για τις καταγγελίες πολιτών για συντάξεις που συνεχίζουν να κατατίθενται σε λογαριασμούς νεκρών.

Η ιστορία της κυρίας Αφροδίτης είναι χαρακτηριστική για την κατάσταση που επικρατεί στο ΙΚΑ όχι μόνο για τη σύνταξη του πατέρα της την οποία έπαιρνε κανονικά και μετά το θάνατό του αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από τους υπαλλήλους όταν προσπάθησε να τους αποδείξει ότι ο πατέρας της έχει πεθάνει.

Ο 93χρονος πατέρας της κ.Αφροδίτης έπαιρνε σύνταξη γήρατος, περίπου 600 ευρώ. Τη σύνταξη εκταμίευε από το ΑΤΜ της τράπεζας η κόρη του, λόγω των κινητικών του προβλημάτων. Μετά το θάνατό του η Αφροδίτη πήρε το βιβλιάριό του και τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του και τα κατέθεσε στο ΙΚΑ.

Τον επόμενοι μήνα, «από περιέργεια» όπως λέει η ίδια, πήγε πάλι στο ΑΤΜ όπου διαπίστωσε ότι η σύνταξη βρισκόταν κανονικά στον λογαριασμό. Ξαναπήγε στα κεντρικά του ιδρύματος ενημερώνοντάς τους για τη διαδικασία που είχε ακολουθήσει. Η απάντηση ήταν σαφής, «χάσαμε το φάκελο» της είπαν ζητώντας της να τους πάει πάλι τα πιστοποιητικά που απαιτούνταν για τη διακοπή της συνταξιοδότησης. Η Αφροδίτη έβγαλε πάλι πιστοποιητικό θανάτου, ξαναπήγε στην υπηρεσία και όταν ήρθε ο καιρός επισκέφθηκε και πάλι την τράπεζα. Προς έκπληξή της τα χρήματα ήταν πάλι στο λογαριασμό. Πέρασαν λίγοι μήνες και η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η ίδια, η Αφροδίτη κάθε μήνα «σήκωνε» κανονικά τα λεφτά από την τράπεζα.

Την τελευταία φορά που αποφάσισε να επισκεφθεί τα γραφεία του ΙΚΑ πήρε μαζί της όλα τα λεφτά που είχαν μαζευτεί, μπήκε στην υπηρεσία και με μια φράση της όλα λύθηκαν, «Τι θέλετε να κάνω, να πάω στα κανάλια και να το κάνω βούκινο;» Ως δια μαγείας ο φάκελος βρέθηκε, η Αφροδίτη ζήτησε μια απόδειξη για να επιστρέψει τα χρήματα και από τότε δεν ξαναβρήκε χρήματα στον λογαριασμό.

«Θα μπορούσα να κρατάω τα χρήματα και να μην πω τίποτα σε κανέναν αλλά με αυτό το μπάχαλο που επικρατεί θα μου τα ζητούσαν στο διπλάσιο όταν και αν το ανακάλυπταν τυχαία, με εξοργίζει το ενδεχόμενο κάποιοι να πλουτίζουν από τη διαδικασία αυτή που δεν είναι λογική. Σήμερα φυλάω την απόδειξη επιστροφής των χρημάτων ως κόρη οφθαλμού, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει αύριο».

Αυτή η περίπτωση δεν αποτελεί εξαίρεση, είναι πολλές οι παρόμοιες περιπτώσεις που το δημόσιο χάνει χιλιάδες ευρώ λόγω της έλλειψης μηχανογράφησης και οργάνωσης. Το θέμα είναι αν κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να «φουσκώσουν» την τσέπη τους.
ΠΗΓΗ : Zougla online

Δεν υπάρχουν σχόλια: