live scores


powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Η μπλοκόσφαιρα έχει γεμίσει από ποικιλόχρωμους κουκουλοφόρους


Γράφει ο Θύμος Παπανικολάου


Εάν, υποθετικά μιλώντας, μαθαίναμε τα πρόσωπα των μπλόγκερ θα βρισκόμασταν μπροστά σε μια πελώρια αρνητική έκπληξη. Θα διαπιστώναμε, ότι ελάχιστοι θα ήταν οι αυθεντικοί μπλόγκερ, οι οποίοι χρησιμοποιούν το μέσο αυτό για να εκφράσουν μια ανησυχία, μια κοινωνική παρατήρηση και άποψη ή να μεταφέρουν μια «πνιγμένη» είδηση.


Αυτό που θα διαπιστώναμε, θα ήταν τούτο: μια εικόνα γεμάτη από έναν πολιτικό, κομματικό και προπάντων δημοσιογραφικό υπόκοσμο. Άτομα «εγκάθετα» ποικίλων μηχανισμών, άτομα με ποικίλα συμπλέγματα που βρήκαν πεδίο να εκτοξεύσουν τις εκδικητικές τους μνησικακίες και τα προσωπικά τους απωθημένα, άτομα «αρουραίοι των υπονόμων» που το μόνο που έχουν μάθει είναι να εκτελούν «συμβόλαια δολοφονίας»: συκοφάντησης και λιθοβολισμού προσώπων, εκβιασμών, ανακύκλωσης ύβρεων και ψευδολογιών.

Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι τα μπλογκ είναι μια μορφή «άμεσης δημοκρατίας». Στα μπλογκ αποτυπώνονται, στο πολλαπλάσιο και δραματικά διογκωμένα, όλα τα σηπτικά νοσήματα της κοινωνίας.
Μέσα σε ένα... κόσμο αγοραίας διάβρωσης, μέσα σε έναν κόσμο που τα πλοκάμια της μαφιόζικης αλητείας απλώνονται, σαν ιστός της αράχνης, ασφυκτικά σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς τομείς, μέσα σε ένα καθεστώς που το ασήμαντο γίνεται σημαντικό, το «κατακάθι», γίνεται «αξία» και η «αλητεία», «ελεύθερη άποψη», μέσα σε ένα τέτοιο κόσμο, τα μπλογκ αποτελούν την πλέον εφιαλτική μορφή αυτού του κόσμου.


Ακριβώς, γιατί η ανωνυμία και το κοινωνικά και πολιτικά ανεξέλεγκτο «απελευθερώνει» ολοκληρωτικά όλα τα νοσήματα του καθεστωτικού σύμπαντος
.

Κάθε «μαφιόζος» και κάθε «κατακάθι» γίνεται «Θεός», έξω και υπεράνω από κάθε έλεγχο και πειθαρχεία, έξω και υπεράνω από κάθε λαϊκή εξάρτηση και ευθύνη.
Η κόλαση είναι στρωμένη με καλές προθέσεις.


Αυτό που καθορίζει τις «καλές προθέσεις» είναι η «ποιότητα» της πραγματικότητας που ζούμε, η «ποιότητα» των «Ιδεών» και «Αξιών» που ζούμε. Και αυτό που ζούμε είναι η ζούγκλα των κοινωνικών «κατακαθιών», των πολιτικών απατεώνων, των «νταβάδων» και των εγκάθετων μαφιόζων τους, η ζούγκλα της προβοκατόρικης αλητείας των ποικίλων μυστικών υπηρεσιών.

Αυτή η ζούγκλα επιβάλλεται και στην μπλογκόσφαιρα, ακόμα πιο ασύδοτη και εφιαλτική από αυτό που βιώνουμε στην πραγματική ζωή και στα ΜΜΕ.
Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις καμιά «δημοκρατία» δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στον εικονικό κόσμο του ιντερνέτ. Αντίθετα αυτός ο εικονικός κόσμος αποτελεί το πεδίο της ολοκληρωτικής ισοπέδωσης της δημοκρατίας, του ολοκληρωτικού εξευτελισμού της.


Την ολοκληρωτική αντικατάστασή της με τη χυδαιότητα, τη βρισιά, το ψέμα και τη συκοφαντία: Με τον ισοπεδωτικό κανιβαλισμό, το ολοκληρωτικό λιτζάρισμα ανθρώπων και ιδεών, αξιών και συνειδήσεων…
Η δημοκρατία και ιδιαίτερα η «άμεση δημοκρατία» προϋποθέτει ευθύνη λόγων και έργων, πρόσωπο και όχι μάσκα, φως και όχι τα σκοτάδια των υπονόμων.
Κάθε είδους κουκουλοφόρου αποτελεί τον «ταγματασφαλίτη» εναντίον της κοινωνίας, των ιδεών και της δημοκρατίας
Η μπλοκόσφαιρα έχει γεμίσει από ποικιλόχρωμους κουκουλοφόρους…
Ρεσάλτο
i-Reporter

6 σχόλια:

Σουζάνα Xατζηνικολάου είπε...

Καλημέρα!
Εντάξει, αυτό είναι η μία πλευρά, υπάρχει όμως και η άλλη. Τα blogs δίνουν τη δυνατότητα σ΄ εκείνους που δεν έχουν τέτοιες σκοπιμότητες να μιλήσουν και να ακουστούν. Κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολλά τα ελληνικά blogs για να λέμε ότι όλα είναι κατευθυνόμενα και ότι όλα έχουν υποχθόνιους σκοπούς.

OI.METHISTANES είπε...

Το γεγονός ότι ανάμεσα στους 50 πρώτους βρίσκονται και κάποιοι που τιμούν πραγματικά το blogging δεν αναιρεί την προηγούμενη διαπίστωση. Κι όταν λέω «σκουπιδαριό» εννοώ όλους αυτούς τους λεγόμενους «αποκαλυπτικούς δημοσιογράφους», που στα παραδοσιακά μμε κατέχουν τις τελευταίες θέσεις, τόσο στις μετρήσεις όσο και στην αξιοπιστία, αυτούς που θυμίζουνε τον Μιτσικώστα όταν τους μιμείται, γελοίοι «πανελίστες», πωλητές ντι-βι-ντί, σκανδαλοθήρες και κεφαλοκυνηγοί της ζούγκλας κλπ, κλπ, αυτοί δηλαδή που, επειδή δεν μπόρεσαν να κάνουν καριέρα στα παραδοσιακά μίντια, ανοίξανε sites, τα βαφτίσανε blogs και από εκεί που ήταν τελευταίοι στην πόλη, γίνανε πρώτοι στο μπλογκοχωριό! Σε «επισκεψιμότητα» εννοώ..

Aνεμος είπε...

ok βαγγέλη είναι μεγάλο θέμα..πάντως τίποτα δε μπορεί να ακυρώσει την ευκαιρία που δίνεται στους πολίτες να πάρουν τα Μέσα στα χέρια τους, να παραμείνουν ανεξάρτητοι, να αποτελέσουν πραγματικό Παράδειγμα
να τι δράσεις κάναμε μέχρι τώρα αγώνα για κρατούμενους εκστρατείες για τα παιδια
http://xeblogarisma.blogspot.com/
αξίζει να μπεις
και με αφορμη την αμαλια αγώνα για την υγεια όλοι μαζί ενωμένοι
δεν είναι δύσκολο να διακρίνουμε ένα αγνό bloger απο ένα απόβρασμα καλησπέρα

Aνεμος είπε...

φίλε έγραψα κάτι αλλά μάλλον χάθηκε ,το θέμα που θίγεις είναι μεγάλο
τίποτα δε μπορεί να ακυρώσει την ευκαιρία που δίνεται στους πολίτες να πάρουν τα Μέσα στα χέρια τους, να παραμείνουν ανεξάρτητοι, να αποτελέσουν πραγματικό Παράδειγμα..
μπορουμε να ξεχωρίσουμε τους υποχθόνιους απο τους καθαρούς να τι έκαναν οι καθαροι τον τελευταιο χρονο
διαμαρτυριες για τις φυλακες τα παιδια με νοπητικη στερηση κραυγές απο τον θάνατο της αμαλιάς για την υγεια και τελευταία blogers κάνουν εκστρατείες για τα φυλακισμένα παιδάκια και τις μαμαδες στην θήβα αξίζει να μπεις
http://xeblogarisma.blogspot.com/

OI.METHISTANES είπε...

SYMFONO ALLA EINAI DISKOLO TO THEMA KAI THELEI MEGALI PROSOHEI GIATI DIAFORETIKA THA VRETHOYME APENANTI..NASE KALA KALO VRADY.

OI.METHISTANES είπε...

@Σουζάνα Xατζηνικολάου SIMFONO MAZI SOY SOYZANA MOY..ALLA VLEPW NA ALAZEI TO SKINIKO KAI NA MPENOYN POLLA TETOIA STOIHEIA...MAKARI NA EIMAI LATHOS