live scores


powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Οι αλλαγές του καιρού φέρνουν πονοκέφαλο

Μια νέα μελέτη έρχεται, για πρώτη φορά, να επιβεβαιώσει με επιστημονικά στοιχεία αυτό που πολλοί άνθρωποι ξέρουν από την εμπειρία τους: οι αλλαγές του καιρού φέρνουν πονοκέφαλο. Η έρευνα δείχνει ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η χαμηλότερη βαρομετρική πίεση στην ατμόσφαιρα μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο για εμφάνιση πονοκεφάλου, ενώ η μόλυνση του αέρα μπορεί να έχει άλλες συνέπειες στην υγεία, αλλά τουλάχιστον δεν έχει τέτοια αρνητική επίδραση.
Η έρευνα έγινε από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Ιατρικό Κέντρο "Μπεθ Ίσραελ" στις ΗΠΑ, υπό τον Κένεθ Μουκαμάλ, και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Neurology" (Νευρολογία) της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Η μελέτη κάλυψε περίπου 7.000 περιστατικά ατόμων που προσήλθαν στο τμήμα επειγόντων ενός αμερικανικού νοσοκομείου, επί διάστημα αρκετών ετών, και διαγνώστηκαν με πονοκέφαλο.
Οι ερευνητές σύγκριναν το επίπεδο θερμοκρασίας, βαρομετρικής πίεσης, υγρασίας και άλλων παραγόντων (μόλυνση αέρα κλπ) για ένα διάστημα μιας έως τριών ημερών πριν την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο. Τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι όντως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις αλλαγές του καιρού και στην εμφάνιση του πονοκεφάλου. Ο κίνδυνος για πονοκέφαλο αυξάνεται κατά 7,5% για κάθε άνοδο της θερμοκρασίας κατά πέντε βαθμούς Κελσίου. Κάπως μικρότερη είναι η αρνητική επίδραση της χαμηλής βαρομετρικής πίεσης κατά τις προηγούμενες δύο έως τρεις μέρες.
Όσο πιο απότομη είναι η αλλαγή του καιρού, τόσο πιο πιθανή είναι η εμφάνιση πονοκεφάλου. Έτσι, αν μετά από μια περίοδο κρύου και κακοκαιρίας, η θερμοκρασία ανέβει απότομα αρκετούς βαθμούς, τότε ο κίνδυνος για ημικρανίες αυξάνει, κάτι που όσοι υποφέρουν από χρόνιους πονοκεφάλους έχουν υποψιαστεί εδώ και καιρό.
Περίπου το 18% των γυναικών και το 6% των ανδρών υποφέρουν από ημικρανίες, που είναι πιο συχνές στους νέους και τους ηλικιωμένους. Ορισμένες τροφές, το αλκοόλ, το άγχος και μερικές ορμόνες θεωρούνται ότι είναι ανάμεσα στους παράγοντες που "πυροδοτούν" ένα πονοκέφαλο. Τώρα πλέον προστίθεται και ο καιρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: