live scores


powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Το πολύ κόκκινο κρέας τυφλώνει!

Η πολύ συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο τύφλωσης κατά 50%, εκτιμούν τώρα αυστραλοί επιστήμονες.
Μελέτη από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης έφτασε στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι η κατανάλωση 10 ή περισσότερων μερίδων κόκκινου κρέατος την εβδομάδα αυξάνει κατά 50% τις πιθανότητες να εμφανιστεί εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (σοβαρή βλάβη του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού) σε μεγαλύτερη ηλικία.
Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Epidemiolgoy», στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 6.700 εθελοντές ηλικίας από 58 έως 69 ετών.
Οι ειδικοί αρχικά κατέγραψαν πόσοι από τους εθελοντές είχαν εμφανίσει πρόωρα συμπτώματα αυτής της πάθησης των ματιών και στη συνέχεια συσχέτισαν τα στοιχεία αυτά με τις διατροφικές τους συνήθειες.
Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι εκείνοι που έτρωγαν κατά μέσο όρο 10 μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα αντιμετώπιζαν κατά 47% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας συγκριτικά με όσους έτρωγαν κρέας μόνο πέντε φορές την εβδομάδα.Αντίθετα, η κατανάλωση λευκού κρέατος (π.χ. κοτόπουλου) φάνηκε να συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της επικίνδυνης πάθησης των ματιών. Εκείνοι που κατανάλωναν κοτόπουλο κατά μέσο όρο 3,5 φορές την εβδομάδα είχαν κατά 57% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν το πρόβλημα συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν κοτόπουλο μόλις 1,5 φορά την εβδομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: