live scores


powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ανατολική Αττική

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ανατολική Αττική καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά σε Γραμματικό,Βαρνάβα,Μαραθώνα,Καλέτζι και Αγία Τριάδα,ενώ οι φλόγες είναι ορατές και από τη Σταμάτα.Το μέτωπο της φωτιάς ξεπερνά τα 15χλμ.Στις φλόγες έχουν τυλιχτεί σπίτια στο Βαρνάβα, ενώ σπίτια απειλούνται από τις φλόγες και στο Γραμματικό.Οι αρχές εκκένωσαν το στρατόπεδο στο Βαρνάβα,ενώ αυτή την ώρα εκκενώνονται τα πρώτα σπίτια στην Κοινότητα του Μαραθώνα.Στις προτεραιότητες της Πυροσβεστικής είναι να αναχαιτιστεί το μέτωπο της φωτιάς στη Σταμάτα,ώστε να μην περάσει στην Πεντέλη.Ωστόσο,μια νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις παρυφές της Πεντέλης, στην περιοχή Διονυσοβούνι και κατευθύνεται προς Διόνυσο.Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,κ.Γιάννη Καπάκη πρόκειται για μια "δύσκολη" πυρκαγιά,καθώς εξελίσσεται σε μεικτή ζώνη κατοικιών και δασικών εκτάσεων.
Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 12 αεροσκάφη,7 ελικόπτερα, 53 οχήματα με 160 πυροσβέστες,50 άτομα πεζοπόρο τμήμα,8 εθελοντικά οχήματα,24 υδροφόρες ΟΤΑ και 10 υδροφόρες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με τον κ.Καπάκη,αναμένονται 25 επιπλέον οχήματα με 50 πυροσβέστες από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της επαρχίας, με τις δυνάμεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών να αυξάνονται συνεχώς.
Ωστόσο,ο κοινοτάρχης του Γραμματικού,κ.Νίκος Κούκης κάνει λόγο για ελλιπή κρατικό μηχανισμό,καθώς από τις έξι το πρωί οπότε και αυξήθηκε η ένταση της φωτιάς δεν υπήρχαν επαρκή πυροσβεστικά μέσα.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μαραθώνα,κ.Ζαγάρης Σπύρος δηλώνει πως η κατάσταση είναι τραγική και σημειώνει ότι αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για την εκκένωση οικισμών,για προληπτικούς λόγους απομακρύνονται από τα σπίτια τους οι κάτοικοι,των οποίων οι εστίες βρίσκονται στη διαδρομή Μαραθώνα προς τη Λίμνη.
"Δύσκολη" χαρακτήρισε την κατάσταση στο Γραμματικό,ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης,Χρ.Μαρκογιαννάκης,με δηλώσεις του στο δελτίο ειδήσεων της "ΝΕΤ".
Ο κ.Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι "γίνεται ό,τι είναι δυνατόν".Επιπλέον,ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών,εξήγησε ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εξελίχθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες το βράδυ και με τον άνεμο να αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις,"συνέτρεξαν για να έχουμε αυτή την εξέλιξη".
Το έργο της πυροσβεστικής δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι έντασης 5 μποφόρ, με κατεύθυνση ανατολικά και βόρειοανατολικά προς Μαραθώνα,ενώ η ένταση του ανέμου αναμένεται να αυξηθεί,σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η φωτιά καίει στην περιοχή όπου θα κατασκευαζόταν ο ΧΥΤΑ και κάνουν λόγο για εμπρησμό.
Οι κατασκηνώσεις που υπάρχουν στην περιοχή δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει (από το σύννεφο καπνού) ούτε ο Διεθνής Αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι στρατιωτικά οχήματα μετέφεραν συστοιχίες πυραύλων από το στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στον Βαρνάβα.Οι πύραυλοι μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο στρατόπεδο στο Καπανδρίτι.
Συνεχής ενημέρωση του πρωθυπουργού για τις πυρκαγιές
Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της κατάστασης.Επίσης,ο υπουργός Εσωτερικών κ.Π.Παυλόπουλος ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του για Σάμο όπου θα πήγαινε για τα εγκαίνια ενός διοικητηρίου και από χθες είναι συνεχώς στο γραφείο του.
Κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται από το πρωί στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής όπου είναι σε εξέλιξη πυρκαγιές.Οι βουλευτές ενημερώνονται επί τόπου για τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται από όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις,για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Αντιδράσεις έχουν υπάρξει και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,Γιώργος Παπανδρέου κινείται στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, με κατεύθυνση το Γερμανικό Νεκροταφείο Διονύσου,όπου και θα ενημερωθεί από τους αρμόδιους,ενώ ΚΚΕ-ΣΥΝ έστειλαν κλιμάκια με βουλευτές στις περιοχές που έχουν πληγεί.
Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Σκύρο και Κάρυστο
Δυο νέες φωτιές εκδηλώθηκαν σε αγροτολιβαδική έκταση στη Κάρυστο και σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στη Σκύρο.
Ωστόσο,σύμφωνα με την Πυροσβεστική,προς το παρόν σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
Στη Σκύρο επιχειρούν 7 οχήματα,εκ των οποίων και οχήματα εθελοντών,19 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη και στην Κάρυστο,7 οχήματα με 15 πυροσβέστες αντίστοιχα.
Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο
Από νωρίς σήμερα το πρωί συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των τριών πυρκαγιών που εδώ και τρεις μέρες καίνε τα βουνά της Ζακύνθου και έχουν ήδη αποτεφρώσει περίπου 3.000 στρέμματα δάσους.
Οι πυρκαγιές εκτείνονται σε τρία μέτωπα.Η πρώτη και αρχική στο δημοτικό διαμέρισμα Βολιμών,η δεύτερη στο δημοτικό διαμέρισμα Αναφωνήτριας και η τρίτη στο δημοτικό διαμέρισμα Μαριών του δήμου Ελατιών,βορειοδυτικά της Ζακύνθου.
Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν 18 οχήματα 46 πυροσβέστες,26 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 1 ελικόπτερο.
Προς το παρόν έχει αποφευχθεί οποιαδήποτε καταστροφή σε σπίτια και αγροικίες και το μέτωπο της φωτιάς κινείται κυρίως στις δασικές περιοχές.
Πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιφρούρηση της Μαγούλας και του Καλάμου, καθώς το ενδεχόμενο αναζωπύρωσής τους δεν έχει εξαλειφθεί.
Εν τω μεταξύ, πολύ υψηλός είναι και το Σάββατο ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Λέσβο,Χίο,Σάμο,Εύβοια και στο σύνολο του νομού Αττικής.
Για την Κυριακή η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας,Αργολίδος,Κορινθίας,Εύβοιας, καθώς και στα μεγάλα νησιά του κεντρικού Αιγαίου (Χίος,Λέσβος,Σάμος,Ικαρία).

Δεν υπάρχουν σχόλια: