live scores


powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα έχει διάρκεια

"Φθινοπωρινοί φόβοι""Η ΜΕΓΑΛΗ ανατριχίλα προήλθε από τα προχθεσινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούσαν στη βιομηχανία.Δεν είναι μόνο η μείωση του τζίρου κατά 26,8% που προκαλεί έντονη ανησυχία,όσο ο πρόδρομος δείκτης των νέων παραγγελιών,ο οποίος σημείωσε πτώση κατά 36% και ο οποίος προοιωνίζεται τον βαθμό απασχόλησης του παραγωγικού δυναμικού για τους επόμενους μήνες και ο οποίος με τη σειρά του μας δίνει μια γεύση για ποια χειρότερα πρόκειται να δούμε στην αγορά εργασίας.ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ,όπου η κρίση κάνει δραματικά την εμφάνιση της.Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι:Η συνολική απασχόληση σημείωσε σημαντική πτώση κατά -1,3% σε ετήσια βάση τον περασμένο Μάιο.Η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 8,5% του εργατικού δυναμικού,με τους ανέργους να αυξάνονται στις 420 χιλιάδες έναντι των 324 χιλιάδων που ήταν έναν ακριβώς χρόνο πριν...
ΟΠΩΣ αυτά που δημοσιοποιήθηκαν από τον Τειρεσία να αναφέρονται στις ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές,οι οποίες έσπασαν κάθε ρεκόρ,ξεπερνώντας τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ από την αρχή του χρόνου.Αναμφίβολα πρόκειται για μία βόμβα που απειλεί ολόκληρη την οικονομία.
ΟΛΗ η αγορά δουλεύει με μεταχρονολογημένες επιταγές,οι οποίες μέσα σε αυτή την ύφεση λειτουργούν ως αντίστροφη πυραμίδα.Δεν απειλούν μόνον εκείνον που τις εξέδωσε και ο οποίος σε περίπτωση μη κάλυψης τους είναι ούτως ή άλλως χαμένος.Απειλούν να τορπιλίσουν ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις όταν αυτές σκάσουν στα χέρια τους.
ΕΔΩ και μια εβδομάδα οι επιχειρηματικοί φορείς ο ένας μετά τον άλλον εκστομίζουν κραυγές αγωνίας,ζητώντας ελαστικότερα κριτήρια χρηματοδότησης από τον τραπεζικό τομέα για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.Ενα πρόβλημα που δεν προέκυψε από το πουθενά. Ηταν αναμενόμενο από το φθινόπωρο κιόλας με την εμφάνιση των πρώτων στοιχείων που έδειχναν αύξηση των ακάλυπτων επιταγών με τα πρώιμα σημάδια της οικονομικής κρίσης. Τότε,μάλιστα,που αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν ότι η ελληνική οικονομία είναι ακόμη θωρακισμένη και ετοίμαζαν το περίφημο πακέτο στήριξης της πραγματικής οικονομίας των 28 δισ.ευρώ.
ΑΛΗΘΕΙΑ,τι απέγιναν όλα αυτά τα χρήματα;Θα μας πει κάποιος αν απορροφήθηκαν και πόσα από τις τράπεζες;Οι επίτροποι που διορίστηκαν τάχα να εποπτεύσουν τη ροή της χρηματοδότησης θα μας ανακοινώσουν τι ακριβώς έκαναν;...
ΣΕ ΑΥΤΟ,λοιπόν,το σκηνικό που συμπληρώνεται από το δύσοσμο σκάνδαλο της Siemens, με ολόκληρο το πολιτικό σύστημα από τη Δεξιά ως την Αριστερά όμηρο,ξεκινά μία ακόμη οικονομική χρονιά.Μία χρονιά όπου και ως οικονομία και ως κοινωνία «ξύνουμε» τον πάτο του βαρελιού.Ο Θεός να βάλει το χέρι του και ας ελπίσουμε ότι μέσα από αυτή τη βαθιά και ολόπλευρη κρίση οι υγιείς δυνάμεις της παραγωγής και της εργασίας να βρουν τρόπους αντίδρασης και κάτι καλό,ελπιδοφόρο και βιώσιμο να γεννηθεί."

Δεν υπάρχουν σχόλια: