live scores


powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

«Σας ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης και αυτοδυναμίας»

Ψήφο εμπιστοσύνης για τον ίδιο και ψήφο αυτοδυναμίας για το ΠΑΣΟΚ ζήτησε χθες το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου στην πρεμιέρα της προεκλογικής εκστρατείας του Κινήματος που συνέπεσε με τον εορτασμό για την 35η επέτειο από την 3η του Σεπτέμβρη.
Μιλώντας μπροστά σε μια εντυπωσιακή για τα δεδομένα της εποχής λαϊκή συγκέντρωση στο Θησείο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον λαό να πυκνώσει τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ και να του εμπιστευθεί την τύχη της χώρας,επαναλαμβάνοντας ότι επιβάλλεται πλέον μια νέα πορεία εθνικής ανάτασης για τη χώρα και τους πολίτες. Ανήγγειλε μάλιστα ότι την προσεχή εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο.
Ο κ.Παπανδρέου, που δεσμεύθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ως αυριανή κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα συγκρουστεί με κάθε αντίληψη και κατεστημένο που κρατά τον τόπο μας πίσω, υπογράμμισε ότι «κριτής μας και μόνος μας κριτής,ήταν,είναι και θα είναι ο ελληνικός λαός.Σε αυτόν λογοδοτούμε και σε κανέναν άλλο».
Η ατμόσφαιρα
Η συγκέντρωση,που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερο ενθουσιασμό και σ΄αυτήν έδωσαν το «παρών» τα περισσότερα κορυφαία στελέχη του Κινήματος,πήρε «χρώμα» από τους εκατοντάδες νεολαίους που δημιούργησαν μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα. Κάποια στιγμή οι νεολαίοι αυτοσχεδίασαν φωνάζοντας το σύνθημα «στις 4 Οκτώβρη η λύση είναι μια, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με αυτοδυναμία»,σύνθημα που του έδωσε την ευκαιρία στη συνέχεια να ζητήσει από τον ελληνικό λαό «ψήφο αυτοδυναμίας» για να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα της χώρας.
Ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που εμφανίστηκε γεμάτος αυτοπεποίθηση για το εκλογικό αποτέλεσμα,τόνισε ότι στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου «δεν συγκρούονται απλά δύο κόμματα.Συγκρούονται δύο διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις για την Ελλάδα. Εκείνοι εκπροσωπούν την πελατειακή και αδιαφανή διαχείριση του πλούτου.Εμείς εκπροσωπούμε την πρόοδο, μια πορεία δημιουργίας για τη χώρα βασισμένη σε αξίες και αρχές δικαίου.Εκείνοι θεωρούν ότι η νίκη στις εκλογές τούς δίνει δικαιώματα.Εμείς ξέρουμε ότι η νίκη στις εκλογές μας γεμίζει ευθύνες.Και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται,δεν έχει θέση στη δική μου κυβέρνηση».Εξαγγέλλοντας μια σειρά δεσμεύσεων για την περίοδο που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «μια νέα αναδιανομή,όπου όλοι μας,όλοι μας θα πληρώνουμε δίκαια το μερίδιο που μας αναλογεί,αλλά και θα ξέρουμε την ίδια ώρα ότι οι φόροι μας έχουν αντίκρυσμα.Ότι οι φόροι που πληρώνουμε πιάνουν τόπο».
Από τις καλύτερες αποστροφές του λόγου του ήταν ασφαλώς η αναφορά ότι δόγμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν ότι «η σύγχρονη ρίζα της συμφοράς για τη χώρα είναι η πολιτική επιλογή κάποιων που λένε:“Η Ελλάδα δεν ανήκει στους Έλληνες.Η Ελλάδα ανήκει σε κάποιους Έλληνες”», προκαλώντας θύελλα χειροκροτημάτων.Όπως εξήγησε,«η σύγχρονη ρίζα της συμφοράς» είναι η συγκέντρωση της εξουσίας στους λίγους» και πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα αυτή η υπερσυγκέντρωση εξουσίας καταλήγει στην εξάρτηση της πολιτικής από κάθε είδους μικρό ή μεγάλο ανεξέλεγκτο συμφέρον.
«Η ρίζα της συμφοράς»
Από τις καλύτερες αποστροφές του λόγου του ήταν ασφαλώς η αναφορά ότι δόγμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν ότι «η σύγχρονη ρίζα της συμφοράς για τη χώρα είναι η πολιτική επιλογή κάποιων που λένε:“Η Ελλάδα δεν ανήκει στους Έλληνες.Η Ελλάδα ανήκει σε κάποιους Έλληνες”»,προκαλώντας θύελλα χειροκροτημάτων.Όπως εξήγησε,«η σύγχρονη ρίζα της συμφοράς» είναι η συγκέντρωση της εξουσίας στους λίγους» και πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα αυτή η υπερσυγκέντρωση εξουσίας καταλήγει στην εξάρτηση της πολιτικής από κάθε είδους μικρό ή μεγάλο ανεξέλεγκτο συμφέρον- επιχειρηματικό, ιδιωτικό,κομματικό,μιντιακό ή όποιο άλλο».
Κατά τον κ.Παπανδρέου,οι σημερινές εξαρτήσεις στέλνουν σε όλη την κοινωνία τα χειρότερα μηνύματα και,όπως χαρακτηριστικά ανέφερε,«βαφτίζουν την παρανομία “μαγκιά”,καθιστούν τη “λαμογιά” προνόμιο.Θεοποιούν το “κονέ” ως κλειδί επιτυχίας.Αυτές οι πρακτικές δεν είναι θεμέλιο δημιουργίας.Είναι εργαλεία “βολέματος” του ενός που ξεβολεύει τον διπλανό του.Που κατακερματίζει έτσι τη συλλογική μας προσπάθεια.Που σπαταλά δυνάμεις μας. Που αναδεικνύει τους αρεστούς και όχι τους άριστους.Με αυτή την αντίληψη η χώρα έφτασε σε πλήρες αδιέξοδο.Δεν είναι μόνο η οικονομική κατάρρευση,τα σκάνδαλα,η γενικευμένη ανομία, η διάλυση του κράτους,η καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος.Δεν είναι μόνο η αδιαφορία για την καθημερινότητα των πολιτών. Είναι πάνω απ΄ όλα αυτή η αποκαρδιωτική κατάπτωση που ζούμε.Η συνθηκολόγηση με την παραίτηση από κάθε προσπάθεια,αφού τίποτα,μας λένε, δεν μπορεί να αλλάξει».
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση,και προσωπικά στον Πρωθυπουργό,δήλωσε «τέρμα τα ψέματα» και δεσμεύθηκε για άλλου τύπου ηγεσία.«Μόνο μία τέτοια ηγεσία δεν λησμονεί ποτέ ότι η εξουσία δίνεται από τον λαό χαράσσεται με τον λαό και ασκείται για τον ίδιο τον λαό και για κανέναν άλλον»,σημείωσε και πρόσθεσε:Μπαίνω μπροστά σε αυτή τη μάχη. Δεσμεύομαι για μία ηγεσία που θα ξεκινήσει τις ανατροπές από την ίδια την εξουσία. Εμείς θα κάνουμε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία και πάλι σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικής.Έτσι θα απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.
ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ
«Στις 4 Οκτώβρη η λύση είναι μία,κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με αυτοδυναμία» φώναζαν οι νεολαίοι του Κινήματος
«Όχι» σε ξύλινο ντιμπέιτ λέει το ΠΑΣΟΚ
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ αντιπαράθεση μέσω της τηλεόρασης,αντί του «ντιμπέιτ» μονολόγων όπως γινόταν έως τώρα τις παραμονές εκλογών,ζητεί το ΠΑΣΟΚ με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος Γιώργου Παπακωνσταντίνου,το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια παρωδία διαλόγου των πολιτικών αρχηγών,όπως αυτός που έγινε τις παραμονές των ευρωεκλογών αλλά και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.Γι΄αυτό,το Κίνημα θα καταθέσει εντός των επομένων ημερών τις προτάσεις του προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση και με τα άλλα κόμματα για τους κανόνες που πρέπει να υπάρξουν προκειμένου τα ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών να αποκτήσουν περιεχόμενο και ενδιαφέρον.
Στο μεταξύ-και μετά την δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου για τις εκλογές,που ήταν σε εντελώς διαφορετικό κλίμα απ΄ό,τι η αντιπολιτευτική στρατηγική που τηρούσε το ΠΑΣΟΚ μέχρι τώραφαίνεται πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγει μια ήπια τακτική,στοχεύοντας στην προσέλκυση ψηφοφόρων από όλους τους πολιτικούς χώρους. Έτσι-και μετά τον προβληματισμό που επικράτησε στην Ιπποκράτους για ορισμένες τηλεοπτικές εμφανίσεις στελεχών του Κινήματος που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με τους τόνους στους οποίους κινήθηκε προχθές η δήλωση του κ.Παπανδρέου-ο γραμματέας του Κινήματος απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις Οργανώσεις, με την οποία συνιστά στα στελέχη αποφυγή συμπεριφορών που θα ζημιώσουν το Κίνημα.Χαρακτηριστικά,ο κ.Ραγκούσης αναφέρει:«Δεν πρέπει ν΄αφήσουμε να παρασυρθεί κανένα στέλεχός μας σε μιαν άγονη αντιπαράθεση και σε μια τεχνητή πόλωση που μόνο στόχο θα έχει τον αποπροσανατολισμό και τη συσκότιση των μεγάλων προκλήσεων του αύριο».
Όπως έγινε γνωστό,ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κατ΄εντολήν του Γιώργου Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επαφές με διάφορα στελέχη στα οποία και συνέστησε προσοχή κατά τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους,ούτως ώστε να μην παρουσιαστούν φαινόμενα αλαζονείας και να μη δημιουργηθούν συνθήκες πόλωσης με τη Νέα Δημοκρατία,κάτι που-όπως αναφέρεται- μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει.
«Πόθεν έσχες» για τους υποψηφίους και άνοιγμα των ψηφοδελτίων στη βάση
ΟΡΙΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ για τις προτάσεις και αυτοπροτάσεις υποψηφίων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του Κινήματος θέτει το ΠΑΣΟΚ.Σε εγκύκλιο που απέστειλε ο κ.Ραγκούσης αναφέρεται ότι,πέραν όλων των άλλων,για τους υποψηφίους που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια θα ισχύσει το κομματικό «Πόθεν έσχες».
Αναφορικά τώρα με τις «καυτές» περιπτώσεις στελεχών τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και για διάφορους λόγους τέθηκαν εκτός ΠΑΣΟΚ,έγινε γνωστό ότι κάθε μία περίπτωση θα κριθεί αυτόνομα και δεν θα ισχύσουν γενικεύσεις και αποκλεισμοί.
Οι «κομμένοι»
Ωστόσο,πληροφορίες από την Ιπποκράτους ανέφεραν ότι δεν τίθεται θέμα να είναι υποψήφιοι ούτε όσοι εκ της τροπολογίας για το «Πόρτο Καρράς» το 2004 είχαν μείνει εκτός,αλλά ούτε και οι πρώην υπουργοί Γιάννος Παπαντωνίου και Κίμων Κουλούρης. Αντίθετα,φαίνεται ότι θα είναι τελικά υποψήφιος ο πρώην υπουργός Χρίστος Βερελής, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση των δικηγόρων του στη Γερμανία ότι η αρμόδια εισαγγελέας που ερευνούσε το σκάνδαλο της αυτοκινητοβιομηχανίας ΜΑΝ δεν διαθέτει το παραμικρό στοιχείο εμπλοκής του κ.Βερελή στην υπόθεση αυτήν. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βερελής είχε παραιτηθεί προ μηνών από βουλευτής,όταν γνωστοποιήθηκε η υπόθεση, προκειμένου να ερευνηθεί πιθανή εμπλοκή του.Ο κ.Βερελής με χθεσινή δήλωσή του αναφέρει ότι επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία όπου εκλέγεται.
Μένει στο Στρασβούργο
Αντίθετα,δεν θα είναι υποψήφιος ο εκπρόσωπος του κόμματος και ευρωβουλευτής Γιώργος Παπακωνσταντίνου,ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλεγεί βουλευτής Κοζάνης. Ο κ.Παπακωνσταντίνου επέλεξε να παραμείνει στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως είχε δεσμευθεί δημόσια τις παραμονές των ευρωεκλογών.Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης,που φερόταν ως υποψήφιος στη Β΄Αθήνας,θα είναι τελικά σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: