live scores


powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Τα νανομόρια απειλούν την υγεία;

α νανομόρια,τα οποία επιτρέπουν τη δημιουργία υφασμάτων πιο ανθεκτικών στη βρομιά,τη βελτίωση της γεύσης τροφίμων ή τη βελτίωση της δράσης ορισμένων φαρμάκων,εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων,προειδοποιούν ειδικοί στο Σάλτσμπουργκ.
"Υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα από ότι απαντήσεις για τις επιδράσεις των νανομορίων στην υγεία των ανθρώπων",σημείωσε η χημικός Σουζάνε Σταρκ,υπεύθυνη της Ένωσης για την Πληροφόρηση των Καταναλωτών σε σεμινάριο που διεξάγεται στην αυστριακή πόλη.
Η Σταρκ ζήτησε μάλιστα να καταστεί υποχρεωτική η αναφορά της παρουσίας νανομορίων στις ετικέτες των καταναλωτικών προϊόντων,αν είναι δυνατό ως το 2012,για τα καλλυντικά και τα προϊόντα διατροφής.
Τα μόρια αυτά,το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνά τα 100 νανόμετρα,προστίθενται στη σύσταση βερνικιών ή μπογιάς που είναι ανθεκτικά στη βρομιά,ή σε καλλυντικά προϊόντα ή προϊόντα διατροφής που έχουν ιδιαίτερα λιπαρή σύνθεση, και μπορούν να δείξουν με την εμφάνιση ειδικού χρώματος ότι το προϊόν έχει λήξει.
Μολονότι τα νανομόρια έφεραν την επανάσταση σε ορισμένους βιομηχανικούς κλάδους, εγκυμονούν πιθανώς κινδύνους για την υγεία,οι οποίοι δεν έχουν ακόμη καταχωρηθεί πλήρως.Μπορούν πράγματι να διεισδύσουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αναπνευστικής οδού,του πεπτικού συστήματος ή του δέρματος και να εξαπλωθούν στους ιστούς από τα αιμοφόρα αγγεία,εξήγησε και ο δόκτωρ Χανς Πέτερ Χούτερ,γιατρός ειδικευμένος στην περιβαλλοντική υγιεινή στη Βιέννη.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι έρευνες για τα μόρια που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από το ντίζελ που χρησιμοποιείται από τα αυτοκίνητα απέδειξαν ότι οι τοξικές επιπτώσεις που είχαν ήταν πιο σημαντικές όταν είχαμε να κάνουμε με νανομόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: