live scores


powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Η άνοια μπορεί να προληφθεί

Ενθαρρυντικά είναι τα τελευταία νέα από τη μάχη κατά της νόσου Alzheimer,καθώς νέα φάρμακα επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.Όπως ανέφερε η Νευρολόγος – Ψυχίατρος Δρ.Παρασκευή Σακκά κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer (21 Σεπτεμβρίου),«σήμερα υπάρχει συμπτωματική θεραπεία της Νόσου Alzheimer. Τα φάρμακα που ονομάζονται Αναστολείς Χολινεστερασών επιβραδύνουν την εξέλιξη της Νόσου,ιδίως εάν χορηγηθούν στα αρχικά στάδια και εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους».
Παράλληλα,πρόσφατες μεγάλες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο έλεγχος των αγγειακών παραγόντων κινδύνου, όπως η αρτηριακή υπέρταση, η χοληστερίνη, ο σακχαρώδης διαβήτης,η παχυσαρκία και το κάπνισμα,σε συνδυασμό με τη συστηματική σωματική άσκηση,την υγιεινή διατροφή με φρούτα,λαχανικά,ξηρούς καρπούς και Ω3 λιπαρά οξέα, συντελούν σημαντικά στην πρόληψη της άνοιας,υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι τακτικές αυτές θα εφαρμόζονται από τη μέση ηλικία, πριν αρχίσει η νευροεκφυλιστική διαδικασία στον εγκέφαλο.
Χάνεται πολύτιμος χρόνος
Σύμφωνα με τη διεθνή μελέτη IMPACT,η Νόσος υποδιαγιγνώσκεται με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τον ασθενή. Όπως προέκυψε από τη μελέτη, δύο στους τρεις ιατρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία,την Ιταλία,την Ισπανία και τη Γερμανία θεωρούν ότι τα εμπόδια που τίθενται λόγω της στάσης και της συμπεριφοράς απέναντι στη Νόσο Alzheimer,σε συνδυασμό με την αδυναμία αναγνώρισης των συμπτωμάτων,συμβάλλουν στην καθυστέρηση της διάγνωσης και της έναρξης της θεραπείας.
Επιδημία
Η Άνοια αποτελεί την επιδημία του 21ου αιώνα.Περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από την ασθένεια,εκ των οποίων οι 7.300.000 στην Ευρώπη,ενώ στην Ελλάδα ασθενούν 160.000 άνθρωποι.Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050 λόγω της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης,με συνέπεια,οι ανοϊκοί ασθενείς παγκοσμίως να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια.
Όπως τόνισε η κα Παρασκευή Σακκά,στην Ελλάδα υπάρχει τραγική έλλειψη δομών και υπηρεσιών για ανοϊκούς ασθενείς,ενώ τα προβλήματα εκτιμάται ότι θα γίνουν ακόμη πιο πιεστικά στο μέλλον με την αύξηση του αριθμού των ασθενών.
Υπογράψτε
Οι Εταιρείες Alzheimer στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο κινητοποιούνται και καλούν τους πολίτες να βοηθήσουν, με τη συλλογή υπογραφών,ώστε να ξεκινήσει η εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Άνοια!
Παράλληλα ξεκινά πρόγραμμα δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Νόσο Alzheimer:
1) 14 - 20/9/09:Περίπτερο στο Μετρό - Σύνταγμα,το οποίο θα λειτουργεί 9:00-21:00.Το περίπτερο θα επανδρωθεί με ειδικευμένο προσωπικό της Εταιρείας και εκπαιδευμένους εθελοντές,οι οποίοι θα ενημερώνουν το κοινό για την Ελληνική Πρωτοβουλία Δράσης για τη Νόσο Alzheimer και θα συλλέγουν υπογραφές.Επίσης θα δίνουν πληροφορίες και κατευθύνσεις στους ενδιαφερόμενους για τη νόσο Αλτσχάιμερ για και θα μοιράζουν έντυπο ενημερωτικό υλικό.
2) 20/9/09:Συμβολική πορεία με κεντρικό σύνθημα "Νόσος Αλτσχάιμερ: την αντιμετωπίζουμε βήμα - βήμα", για δεύτερη συνεχή χρονιά.Η πορεία θα ξεκινήσει από το Σύνταγμα στις 10.30 το πρωί και θα τερματιστεί στο Ζάππειο,με τη συμμετοχή ασθενών, φροντιστών,εθελοντών και φίλων με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αθηναίων.Στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου θα γίνουν ομιλίες και αντιπροσωπεία ασθενών θα παραδώσει συμβολικά τις υπογραφές υποστήριξης της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ στον Υπουργό Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: