live scores


powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Θησαυρός βγαίνει απ’ τις αποθήκες


Ένας ανεκτίμητος θησαυρός «κρυβόταν» επί δεκαετίες στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, και πρόσφατα ήρθε πάλι στο φως.
Χιλιάδες αντικείμενα από ανασκαφές, που έγιναν στο σπήλαιο της Ειλειθυίας στην Ίνατο και το σπήλαιο Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη, βρίσκονταν θαμμένα σε κιβώτια που μόλις πριν από λίγο διάστημα ανοίχτηκαν για πρώτη φορά και φέρνουν στην επιφάνεια νέα δεδομένα για την ιστορία της περιοχής!

Πολύμηνη έρευνα
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Αρκαλοχωρίου, τα μέλη του οποίου αποφάσισαν να ασχοληθούν με την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα της ευρύτερης περιοχής και συνέλεξαν και κατέγραψαν ό,τι μπορούσε να φανεί χρήσιμο.
Θέλησαν να καταγράψουν και να φωτογραφήσουν αρχαιολογικά αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και προέρχονται από την περιοχή.
Αρχικά, ήρθαν σε επαφή με τους κληρονόμους των αρχαιολόγων που είχαν κάνει τις ανασκαφές του 1930, και επικοινώνησαν με την κόρη του Μαρινάτου, η οποία και τους παραχώρησε την αλληλογραφία του πατέρα της, από όπου προκύπτει πως είχε συνεργαστεί και με τον Έβανς.
Ακόμα, έστειλε στο σύλλογο τα ημερολόγια των ανασκαφών που ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα.
Υλικό παραχώρησε στο σύλλογο και ο κ. Λευτέρης Πλάτωνας, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τέλος, συγκεντρώθηκαν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου της δεκαετίας του 1930, αλλά και έγγραφα από βιβλιοθήκες και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Με αυτό το υλικό στα χέρια τους, τα μέλη του συλλόγου ήρθαν σε επαφή με το μουσείο, το οποίο έδειξε και ενδιαφέρον για την έρευνά τους.
«Παραχωρήσαμε το υλικό στο μουσείο, στα χέρια τους έχει αξία, στα δικά μας όχι», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Μάρκος Κοκολάκης.
Οι υπεύθυνοι του μουσείου συμφώνησαν να δώσουν στα μέλη του συλλόγου αδημοσίευτο υλικό με την προϋπόθεση ότι θα επωμίζονταν το οικονομικό βάτος για τη συντήρηση, την καταγραφή του υλικού σε καταλόγους και τη φωτογράφιση των αντικειμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: