live scores


powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Έβγαλαν το πίνακα της σφαγής από το μουσείο


Σωρεία ερωτημάτων προκαλεί η απόφαση, να μην εκτίθεται στο ανακαινισμένο Βυζαντινό Μουσείο Χίου (Μετζιτιέ τζαμί) το πιστό αντίγραφο του πίνακα «η σφαγή της Χίου», του διάσημου Γάλλου Ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά.
Ο εκπληκτικός αυτός πίνακας ανέκαθεν συγκινούσε και συνάμα προκαλούσε τον αποτροπιασμό μας για τις κτηνωδίες των Τούρκων σε βάρος των κατοίκων της Χίου.
Την έλλειψη του πίνακα διαπίστωσε σε ξενάγησή της στο χώρο της έκθεσης η νομαρχιακή σύμβουλος Χίου, Ισαβέλλα Μπουρνιά, η οποία ήδη με επιστολή της προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, ζητά την παρέμβασή του.

Στην αποθήκη ο πίνακας - αντίγραφο
Η Ισαβέλλα Μπουρνιά σχετικά με το θέμα δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή ο πίνακας βρίσκεται αποθηκευμένος στο Οσμανίε τζαμί, που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στην περιοχή του Φραγκομαχαλή.
Το Οσμανίε τζαμί, λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μετακινήθηκε εκεί προκειμένου να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έκθεμα».
Η κυρία Μπουρνιά -μεταξύ άλλων- υπογράμμισε: «Χώρος στο Μετζιτιέ τζαμί υπάρχει. Υπάρχουν πολλοί κενοί τοίχοι προκειμένου να συμπεριληφθεί το αντίγραφο της σφαγής ως έκθεμα».

Εντολές από την Άγκυρα;
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας «Ο Χρόνος» (της Κομοτηνής), υπάρχει ήδη μία μυστική προφορική συμφωνία προκειμένου να καθαιρεθεί ο πίνακας, ως ένδειξη απάλειψης του ιστορικού χάσματος που χωρίζει τους δύο λαούς.
Για την ιστορία, πάντως, η Τουρκία επεδίωξε να αφαιρεθούν οι ταμπέλες από τις οστεοθήκες των θυμάτων της Σφαγής, στη μονή του Αγίου Μηνά, που έφεραν την επιγραφή «Έργα Οθωμανών», και ακολούθως να απαλειφθεί η αντίστοιχη επιγραφή στη Νέα Μονή Χίου.
Τότε, η τουρκική εφημερίδα «TimeTurk» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο: «Χειρονομία καλής θέλησης της Ελλάδας προς τον Ερντογάν».
Το άρθρο ανέφερε πως: «Στο μοναστήρι Νέα Μονή, στην Χίο, στον χώρο τον κειμηλίων και εκθεμάτων της μονής υπάρχουν δυο αίθουσες με προθήκες, στις οποίες φυλάσσονται ανθρώπινα κρανία με τις μέχρι πρότινος επιγραφές: "Έργα Οθωμανών" και "Σφαγιάσθηκαν από τους Οθωμανούς", οι οποίες μετά από τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς αντικαταστάθηκαν, αφού πρώτα απαλείφθηκαν οι επίμαχες λέξεις, αφήνοντας ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές».
Να τονίσουμε πως το πρόβλημα της Τουρκίας με την Νέα Μονή Χίου δεν είναι πρόσφατο.
Τον Νοέμβριο του 2007, ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στα Δωδεκάνησα είχε ζητήσει από τον δήμαρχο Χίου την αφαίρεση της επιγραφής και την εξάλειψη του οστεοφυλακίου, τονίζοντας στην επιστολή του: «Θέλω να επικεντρώσω την προσοχή σας στο επίγραμμα του ναού της Νέας Μονής με τις εκφράσεις "Έργα Οθωμανών" στις προθήκες με τους σκελετούς. Οι επιτροπές και οι επισκέπτες οι οποίοι επισκέπτονται το νησί σας αντιδρούν σ’ αυτό το επίγραμμα το οποίο βρίσκεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες φιλίας που αναπτύσσονται...»
Μερικές μέρες μετά από την επέτειο απελευθέρωσης της Χίου (11η Νοεμβρίου 1912) και την ενσωμάτωση με την Ελλάδα, πολλοί αναρωτιούνται έως πού θα φθάσει η Ελληνική υποχώρηση, κι αν αυτή είναι άξια να διαγράψει τη σφαγή 58.000 κατοίκων και την εξαφάνιση πολιτιστικών εκθεμάτων πανευρωπαϊκής και παγκόσμια εμβέλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: