live scores


powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Δημόσιο ο μεγάλος «μπαταχτσής»

Ο μεγαλύτερος μπαταχτσής παραμένει ο Δημόσιος τομέας, στερώντας από πολύτιμη ρευστότητα την αγορά τη στιγμή που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν κλείσει τις «στρόφιγγες» της χρηματοδότησης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, το κράτος χρωστά συνολικά 8,2 δισ. ευρώ.
Από αυτά 6,5 δισ. ευρώ οφείλει σε νοσοκομεία, 660 εκατομμύρια ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία, 365 εκατομμύρια ευρώ σε ΟΤΑ και 116 εκατ. ευρώ σε διάφορα νομικά πρόσωπα.
Ένα άλλο πρόβλημα σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, είναι ότι από τους 1.601 φορείς που απαρτίζουν τη Γενική Κυβέρνηση, στο τέλος του Οκτωβρίου είχαν παράσχει στο Γενικό Λογιστήριο στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, μόνον 781 φορείς.
Ταυτόχρονα, ο αριθμός αυτός βαίνει συνεχώς μειούμενος από τον Αύγουστο πέρυσι, οπότε το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να καταγράφει τα οικονομικά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά, τον Αύγουστο υπήρχαν στοιχεία από 967 φορείς, τον Σεπτέμβριο από 905 φορείς και τον Οκτώβριο από 781 φορείς.
Περαιτέρω, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης σε ταμειακή βάση ανήλθε στο τέλος του 11μήνου πέρυσι σε 17,505 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση σκοπεύει να καλέσει σε διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα, για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα για το 2012 -2014 για την εξοικονόμηση επιπλέον 12 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημερώνοντας το υπουργικό συμβούλιο, με αυτό τον τρόπο κοινωνικοί φορείς και κόμματα θα τεθούν προ των ευθυνών τους.
Εξάλλου, κατά 1,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από αυτό που προβλέπεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2011 έκλεισε το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2010.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ στον περιορισμό συντέλεσε κυρίως η μείωση των δαπανών κατά 9,1% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για 7,5%, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι στόχου αύξησης 6%.
ttp://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: