live scores


powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Οι πολιτικές ευθύνες για τη Siemens

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η κατάθεση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens, με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διεργασίες για τα ονόματα που θα συμπεριληφθούν να συνεχίζονται μέχρι το τέλος της πολύωρης καταληκτικής συνεδρίασης.
Το ΠΑΣΟΚ εντάσσει στο «κάδρο» των ευθυνών που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης 5 πρώην υπουργούς του, του κυρίους Τάσο Μαντέλη, Χρίστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστουδουλάκη και Άκη Τσοχατζόπουλο, και 7 πρώην υπουργούς της ΝΔ τους κυρίους Μιχάλη Λιάπη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο, Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιάννη Παπαθανασίου τον οποίο ενέταξε στη «λίστα» του την τελευταία στιγμή, συναντώντας αντιδράσεις ακόμη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ .
Μάλιστα, από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκε ευθέως ο βουλευτής του κόμματος Παντελής Οικονόμου, καθώς διαφώνησε με την εμπλοκή των κυρίων Βερελή, Παπαντώνίου, Πολύδωρα και Παπαθανασίου.
Στο πόρισμα πάντως, γίνεται λόγος για πολιτικές ευθύνες και για περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών, αορίστως χωρίς να γίνεται αναφορά στον όρο ποινικές ευθύνες.
Η ΝΔ από την πλευρά της εκτιμά ότι το σκάνδαλο της Siemens είναι κατά βάση σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ, και κάνει λόγo μάλιστα για ένα «πράσινο σκάνδαλο», αποδίδοντας παράλληλα κεντρικό ρόλο στον Κώστα Σημίτη ως πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης εκτιμά ότι την ευθύνη για την υπογραφή των επίμαχων συμβάσεων για λάθη και παραλήψεις φέρουν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κύριοι Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιάννος Παπαντωνίου, Νίκος Χριστοδουλάκης, Ευάγγελος Μαλέσιος, Τάσος Μαντέλης , Χρίστος Βερελής, και ο νυν υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ως πρώην μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ και για το θέμα της επανόρθωσης της ζημίας του δημοσίου ως Υπουργός Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά στα δικά της στελέχη που μάλιστα εγκαλούνται από το ΠΑΣΟΚ κύκλοι της σχολίαζαν ότι ουδέν στοιχείο ενοχής προέκυψε γι ‘ αυτούς, ωστόσο για να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή τους η ΝΔ δεν πρόκειται να παρεμποδίσει οποιονδήποτε έλεγχο.
Εκτός κομματικής γραμμής ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Κάμμένος ζήτησε με δικό του πόρισμα την περαιτέρω διερεύνηση εκτος των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ , και τη διερεύνηση των πρώην στελεχών του κόμματός του κυρίων Λιάπη και Μαρκογιαννάκη.
Το ΚΚΕ κατέθεσε ξεχωριστό πόρισμα με το οποίο καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και υπογραμμίζει την ανάγκη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για περεταίρω διερεύνηση πολιτικών που χειρίστηκαν τις συμβάσεις της SIEMENS.
Τα δικά του χωριστά συμπεράσματα κατέθεσε και ο ΛΑΟΣ ο οποίος επίσης κάνει αναφορά στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε κείμενο στην επιτροπή με το οποίο καταψηφίζει το πορισματικό κείμενο της πλειοψηφίας καταγγέλλει παρασκηνιακές συνεννοήσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και παρότι τάσσεται υπέρ μιας προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση, δεν αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα στο κείμενό του.
Πάντως, παρά τις ατέλειωτες ώρες συνεδριάσεων για περίπου ένα χρόνο, την κατάθεση πολλών μαρτύρων και των στοιχείων που συνέλεξε η εξεταστική επιτροπή, έτσι όπως εξελίχθηκε η διατύπωση του πορίσματος, εκτιμάται ότι τελικά η πλειοψηφία πετάει το μπαλάκι στους βουλευτές εκείνους που θα αποφασίσουν να ζητήσουν σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να εξειδικεύσουν και να προσωποποιήσουν τυχόν ποινικές ευθύνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: