live scores


powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Αγορές: Πού κατευθύνεται τώρα το «ζεστό χρήμα»

Η απάντηση είναι : στις αναπτυγμένες αγορές και ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Ο λόγος είναι απλός. Η κρίση στην Ευρωζώνη σταθεροποιείται κάνοντας πλέον ελκυστικές τις σφυροκοπημένες μετοχές του Νότου και επιπλέον, οι αναδυόμενες αγορές έχουν τρέξει τόσο πολύ το προηγούμενο διάστημα που τώρα που και ο φόβος του πληθωρισμού μπαίνει στην… εξίσωση, τα επίπεδά τους θεωρούνται εξαιρετικά υπερτιμημένα και «απαγορευτικά».
Οπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει η UBS, οι υπερβολικά ακριβές αποτιμήσεις των μετοχών των αναδυόμενων αγορών, δημιουργούν ανησυχίες και πια θεωρούνται ένα «crowded trade», για αυτό και οι επενδυτές στρέφονται όλο και πιο έντονα στις ώριμες αγορές.
Επίσης, όπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει ο επικεφαλής της Financiere de l’ Echiquier, Stephane Touilleux, αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες είναι στον ευρωπαϊκό Νότο: «Eμείς έχουμe κατεύθυνση πλέον πρός τα… νότια της Ευρώπης, όπως η ελληνική, η ισπανική και η ιταλική αγορά», σημειώνει.
Και είναι γεγονός πως μέχρι αυτή τη στιγμή, τόσο τα ιταλικά όσο τα ισπανικά και τα ελληνικά blue chips έχουν σημειώσει από τις καλύτερες αποδόσεις στον κόσμο από τις αρχές του έτους, υπεραποδίδοντας έτσι σημαντικά σε σχέση με την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.
Ο πρώτος μήνας του 2011 είδε μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη ροή κεφαλαίων του τελευταίου διαστήματος, αφού οι επενδυτές γύρισαν απότομα την πλάτη στις αναδυόμενες αγορές και επένδυσαν τα κεφάλαιά τους στις αναπτυγμένες οι οποίες και σημείωσαν σημαντική υπεραπόδοση με ηγέτες τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που με αρχηγό το ελληνικό χρηματιστήριο, φαίνεται ότι είναι από τις πιο ελκυστικές στον κόσμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕPFR - εταιρεία η οποία «συλλέγει» στοιχεία για τη γενικότερη πορεία εκροών και εισροών στις αγορές διεθνώς - οι προσδοκίες πως τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ θα σημειώσουν ταχύτερη ανάπτυξη από ότι αναμένεται στο α’ εξάμηνο του 2011, επίσης βοηθά στην ένταση της πρόσφατης τάσης στροφής των επενδυτών προς τις αναπτυγμένες αγορές και μακριά από τις αναδυόμενες.
Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, σημειώθηκαν οι πρώτες εκροές των τελευταίων πέντε εβδομάδων από τις αναδυόμενες αγορές και το επίπεδό τους ήταν το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί από το γ’ τρίμηνο του 2008. Την ίδια στιγμή, οι αναπτυγμένες αγορές είδαν για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδαα «νέο χρήμα» να μπαίνει στις μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια της περιοχής, με της εισροές κεφαλαίων στην Ευρώπη ειδικά, να χτυπούν μάλιστα υψηλό 34 εβδομάδων.
Οπως τονίζει η EPFR, οι έντονες εισορές στις αναπτυγμένες αγορές έχουν να κάνουν και με τη δυναμική επιστροφή των ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι στο μεγαλύτερο μερος του 2010 φοβήθηκαν να τις εμπιστευθούν και προτίμησαν τις αναδυόμενες αγορές. Μάλιστα ιδιαίτερα έντονη είναι η ανανεομένη παρουσία των ιδιωτών επενδυτών στην ευρωπαϊκή αγορά και την ευρωπαϊκή περιφέρεια, καθώς τα καλύτερα από τα αναμενόμενα μακροοικονομικά στοιχεία όπως και η αίσθηση πως η κρίση της Ευρωζώνης είναι κοντά στη λύση της, τους έκανε να επαναπροσδιορίσουν τις προοπτικές της περιοχής καθώς και την επενδυτική στρατηγική τους.
Και σε ότι αφορά τις μελλοντικές αποδόσεις της ευρωπαϊκής αγοράς, η bull market έχει ακόμη μέλλον μπροστά της, τουλάχιστον όπως εκτιμά ο κ. Anthony Bolton, πρόεδρος της Fidelity International. Οπως επισημαίνει, το bull run των μετοχών έχει ακόμη τουλάχιστον έναν χρόνο μπροστά του. Oπως τονίζει, θα έλθει ένα ακόμη μεγάλο κύμα ανόδου για τις μετοχές, το οποίο ίσως να τελειώσει με΄σα στο 2012, ίσως και όχι.
http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1423147&nt=103

Δεν υπάρχουν σχόλια: