live scores


powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

«Πολύ σκληρά για να πεθάνουν» τα μικρόβια της Ανταρκτικής

Την ανακάλυψη μιας αποικίας μικροβίων η οποία επιβίωσε για εκατομμύρια χρόνια κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες του κολλεγίου Ντάρτμουθ (Νιου Χαμσάιρ,ΗΠΑ).Εικάζεται πως οι εν λόγω μικροοργανισμοί παγιδεύτηκαν όταν τμήμα της θάλασσας (που αποτελούσε το φυσικό τους βιότοπο) κλείστηκε στους πάγους. Έκτοτε, επιβιώνουν χάρη σε θρεπτικά συστατικά που αντλούν από τα απομεινάρια άλλων παγιδευμένων στον παγετώνα μορφών ζωής.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Science». Οι ερευνητές ευελπιστούν πως τα αποτελέσματά της θα βοηθήσουν και στον τομέα των διαστημικών ερευνών, καθώς τέτοιου είδους οργανισμοί εκτιμώνται ως ικανότατοι να επιβιώσουν σε περιβάλλοντα εκτός Γης: «θα δώσει μεγάλη ώθηση στην εξερεύνηση του διαστήματος» είπε η Τζιλ Μικούκι, μέλος της ομάδας.
Οι μικροοργανισμοί βρέθηκαν να επιβιώνουν σε βάθος 4.000 μέτρων κάτω από τους «Ματωμένους Καταρράκτες» της Ανταρκτικής (Blood Falls, ένας παγωμένος καταρράκτης εξαιρετικά πλούσιος σε σίδηρο, το οποίο του έχει δώσει ένα κοκκινωπό χρώμα), σε ένα περιβάλλον με μεγάλη περιεκτικότητα σε σιδήρου και θείου, που θεωρείται πως θα προσθέσει πολλά νέα είδη στους καταλόγους της επιστήμης.
«Πρόκειται για ένα είδος χρονοκάψουλας από μια μακρινή περίοδο της ιστορίας του πλανήτη. Δεν υπάρχει άλλη περιοχή σαν αυτή στη Γη», συμπλήρωσε η Μικούκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: